Adaktusson: Kristna de mest förföljda

Troende kristna idag är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Organisationen Open Doors uppskattar att hundra miljoner människor förföljs på grund av sin tro. Det är hög tid att agera mot Islamiska statens övergrepp, att luta sig tillbaka är inget alternativ.

Att kristna riskerar utplåning i den del av världen där kristendomen föddes känner Poletiks läsare till vid det här laget. Runt om i Mellanöstern har systematiska trakasserier och brutala övergrepp pågått under lång tid och på senare år har situationen allvarligt försämrats.

De som överlever förföljelsen tvingas ofta fly vilket innebär att antalet kristna minskat från en och en halv miljon till knappt 270 000 i Irak, samtidigt som Syriens två miljoner kristna i det närmaste har halverats.

Generellt sett är detta en utveckling som i vårt land uppmärksammats i mycket begränsad omfattning. Flera faktorer samverkar sannolikt för att Mellanösterns svårt drabbade minoritetsgrupper, assyrier, syrianer, kaldéer och jezidier har mötts av tystnad i nationella medier.

Kristna ses som imperialister

Kristna betraktats inte sällan som kolonialister och imperialister medan muslimer ses som utsatta och drabbade, vilket bidrar till att såväl offer som förövare blir fel i vår allmänna föreställning och politiska kontext.

Faktum är att troende kristna idag är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Organisationen Open Doors uppskattar att hundra miljoner människor förföljs på grund av sin kristna tro.

En av de vanligaste faktorerna bakom förföljelsen är våldsbejakande islamism och värst är situationen i muslimska länder som Irak, Eritrea, Afghanistan, Syrien, Pakistan, Somalia, Sudan, Iran och Libyen.

Vi kan agera

Som medmänniskor och lyckligt lottade har vi möjlighet att agera för att bistå de drabbade. Det kan handla om humanitära insatser, men också om politiska åtgärder som att erkänna det folkmord som pågår och arbeta för upprättandet av en fredad zon för kristna och jezidier.

För båda de här åtgärderna har Kristdemokraterna som bekant fått stöd i Europaparlamentet. När mina medarbetare och jag nyligen besökte Irak träffade vi politiker och kyrkoledare som samstämmigt vädjade till världens regeringar att följa upp Europa­parlamentets beslut och erkänna folk­mordet.

Vi träffade offer för övergreppen som konstaterade att utan ytterligare stöd från omvärlden står de inför alternativet att fly utomlands eller stanna kvar och dö.

Barn är offer

Den sjuårige pojke som vi mötte i ett flyktingläger nära Sinjarberget känner personligen till den brutala verkligheten, båda hans föräldrar mördades nyligen av Islamiska staten.

Den 15-åriga flicka som vi för några veckor sedan lyssnade till i FN vet också. I över ett år utsattes hon och andra jezidiska flickor, de yngsta i nioårsåldern, för för­slavning, våldtäkter och närmast obeskrivliga övergrepp.

Så är situationen, det mänskliga lidandet är närmast obegripligt, kristenhetens fler­tusenåriga kultur och historia är på väg att raderas ut.

Obamhärtigt beslut

Mot den bakgrunden är den svenska riksdagens beslut i folkmords­frågan oerhört dystert. Att inte erkänna det pågående folkmordet i Irak och Syrien är verklighetsfrånvänt, obarmhärtigt och det blir i all sin ynklighet en dånande kontrast till det oerhörda som just nu sker.

Det är hög tid att agera mot Islamiska statens övergrepp, att luta sig tillbaka är inget alternativ, det är att svika ansvaret mot de mest utsatta och kapitulera för ondskan.

Oavsett hur vår tro ser ut, var vi står politisk; låt oss tillsammans visa att grundläggande värderingar om humanitet och människovärde innebär mer än vackra ord.