Agera snabbt oftast bäst vid drev

Ett drev handlar ibland om fakta, ibland om tveksamma rykten eller förvrängningar. Men framför allt om makt, menar Paul Ronge, PR-expert.

Att vara utsatt för kritisk granskning av medierna kan ofta upplevas som mycket pressande.

– När mina kunder har hamnat i hetluften har de upplevt det som ett mediedrev från dag ett. Även innan ett eventuellt drev startar. Men det är fel. Ett drev är något annat, säger Paul Ronge, som arbetat som medietränare, medierådgivare och krishanterare sedan 1998.

–  Det kan bäst beskrivas som en ketchupeffekt där det först inte händer något speciellt under en längre tid och sedan kommer allt på en och samma gång, säger han.

Enligt Paul Ronge följer en medie­kris ofta ett bestämt mönster. I början när en journalist har publicerat ett avslöjande händer inte så mycket. De övriga journalisterna brukar avvakta ett tag med att publicera något eftersom ingen gillar att vara tvåa på bollen.

– Sedan om nyheten visar sig att hålla vill plötsligt alla vara med. Reportrar är ett konkurrensinriktat släkte som drivs av en jaktinstinkt. När drevet är igång uppstår en särskild, nästan lite febrig stämning och en förväntan på vad som ska bli nästa steg, säger Paul Ronge. 

Drev handlar om makt

Han talar om drevet som en form av maktutövande när bevakningen nått en viss nivå. Det byggs upp en nyfikenhet kring vad som ska hända inför en presskonferens. Ska personen sitta kvar eller avgå?

Vissa drev uppkommer efter avslöjanden om verkliga, mer eller mindre allvarliga händelser. Paul Ronge nämner Saudiaffären* som avslöjades av Ekot 2012, som ett sådant exempel, och som slutade med att dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors avgick.

Sedan finns det mediehändelser som blir stora på grund av ryktesspridningar och förvrängningar, ofta kan det handla om en kändis som fotograferats i en prekär situation eller som uttalat sig i ett sammanhang men där citatet sedan förekommer i ett helt annat.

En annan form av skandal är när en politiker avslöjas med att agera tvärtemot den egna och partiets ideologi. Ett sådant exempel är den så kallade ”Tobleroneaffären” där Mona Sahlin S,  då vice statsminister, 1995, blev påkommen med att ha använt regeringens kontokort för att göra privata köp, hyra bilar privat och även tagit ut kontanter på kortet.

– Det här var ju en kvinna som målats upp som en helyllemamma och som talade om vikten av att göra rätt för sig så hela avslöjandet var en väldigt stor överraskning för många. Hon gjorde inte fel enligt lagen och hade inte stulit något, däremot slarvat. När sedan andra uppgifter kring hennes person kom fram fick hon gå. Det blev för mycket, säger Paul Ronge.

Kan man bromsa ett begynnande mediedrev? 

– Det finns flera saker som går att göra, menar han. Mycket handlar om hur en kris sköts från början. Om man hanterar det dåligt blir det ofta mycket värre. Istället för att ljuga, vägra svara på frågor eller gå under jorden så ska man titta på om det finns något i kritiken som stämmer och sedan kommentera just detta. Men för det krävs att man har en utomstående som kan stötta.

Många känner sig förargade och upplever sig under attack och agerar utifrån det, säger Paul Ronge. De som klarar ett mediedrev bäst ser också till att snabbt rätta till det fel som utlöst bevakningen från media och berättar så snart som möjligt vad man gjort för att lösa problemet.

– Den som inte agerar snabbt riskerar att hamna i en situation där ännu fler områden synas i sömmarna. Många höga politiker har också fiender som passar på att utnyttja att konkurrenten hamnat i en svag position, vilket kan förvärra ryktesspridningen, säger Paul Ronge .

Risk för utmattning

Han berättar att makthavare och toppar i näringslivet efter en längre tids hård mediebevakning kan bli allt mer utmattade och nedstämda och till slut riskerar att tappa omdömet i en fråga på grund av det personliga engagemanget.

– Man behöver en profesionell person att luta sig emot när det blåser hårt. Någon som kan se nyktert på frågan och som inte har en egen relation till krisen, säger han och lägger till att man tidigt ska fundera på konsekvensen av ett drev.

– Finns det en risk för avgång: Gör pinan kort och avgå direkt, råder Paul Ronge.