Agrell: Fortsatt export till diktaturer

Förra sommaren presenterade riksdagens partier, på initiativ av bland annat Kristdemokraterna konkreta förslag om en stärkt exportkontroll. Trots att vapenexporten till enskilda diktaturer som Saudiarabien minskar så fortgår vapenexporten till länder som kränker de mänskliga rättigheterna.

Martin Luther King fångade i ett tal den dubbelhet som vi människor drabbas av och verkar i. Han sa ”Vi talar hängivet om freden, men på samma gång arbetar vi oförtrutet på att förbereda kriget.”

Lite mer än ett år har nu gått sedan det militära samförståndsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien sades upp – ett av få välkomna avtryck som Miljöpartiet satt i den socialdemokratiskt dominerade regeringen.

Efter utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om att Saudiarabiens bestraffningsmetoder är medeltida frös de diplomatiska relationerna snabbt till is och till slut fick kungen kallas in för att rädda vad som räddas kunde av relationerna.

Goda relationer viktigt

Att Saudiarabien delar ut straff av medeltida karaktär är sant. Men att bränna diplomatiska relationer är inte klokt om man vill få en motpart att lyssna. Relationer som är bra att ha om man vill tala med en av de stora jättarna i regionen. En region som står i lågor och som människor flyr hals över huvud ifrån.

Den nya politiken verkar ha bidragit till att vapenexporten minskat avsevärt till Saudiarabien men trots det höga tonläget och det uppsagda militära samförståndsavtalet så har regeringen inte satt stopp för framtida vapenexport till diktaturer, och till flera sådana fortsätter exporten.

Förra sommaren presenterade riksdagens partier, på initiativ av bland annat Kristdemokraterna, konkreta förslag om en stärkt exportkontroll när det gäller export av svenska vapen. Bland annat föreslog utredningen att ett demokratikriterium skulle införas.

Lång väntan på lagförslag

Uppgörelsen väckte förhoppningar om förändringar eftersom både Moderaterna och Socialdemokraterna skrev under på att det nu var dags för en skärpt exportkontroll. Något som Kristdemokraterna och Liberalerna haft som viktiga ståndpunkter i sina principprogram under många år.

Export till diktaturer skulle bli ett minne blott. Utredningens förslag sändes på remiss men efter det har inget hänt. Regeringen ägnar troligen tid åt att komma överens med sig själv.

Ännu tycks det oklart när de färdigskrivna lagförslagen kan tänkas komma till riksdagen för beslut. Inga vapen till diktaturer Svenska folket har tydligt aviserat att man inte tycker att vapen ska säljas till diktaturer. I en undersökning som Sifo gjorde på uppdrag av SVT uppgav 78 procent att Sverige inte bör sälja vapen till sådana länder, bara 13 procent tyckte att vapenexport till diktaturer är lämpligt.

Vapenexporten fortsätter

Trots att riksdagens ledamöter i dag skulle trycka på ja-knappen om de nya lagarna kom till riksdagen så fortgår vapenexporten till länder som kränker de mänskliga rättigheterna, länder som Qatar, Oman, Förenadearabemiraten och Brunei – ja även till Saudiarabien.

Att vapenexporten till enskilda diktaturer som Saudiarabien nu minskar är välkommet. Men om minskningen är tillfällig eller varaktig återstår att se. För en varaktig skärpt exportkontroll med ett demokratikriterium behöver ny lagstiftning komma på plats.

För detta finns nu alla förutsättningar. Med en ny skärpt exportkontroll skulle Sverige ta ett tydligt steg bort från att tillhöra de länder som talar om freden men som förbereder för kriget. Låt oss nu få se politiker som talar om freden. Och motverkar kriget.