Agrell: Omvärlden behöver EU

Omvärlden förväntar sig att EU tar ansvar och utvecklar unionen. Partier som söker EU:s stöd undrar nu varför unionen vänder sig inåt och ägnar sig åt inre splittring.

Den europeiska statsmannen Konrad Adenauer lär ha konstaterat att vi alla lever under samma himmel men med olika horisonter. För två veckor sedan hade jag förmånen att få besöka Libanon med en delegation från europeiska kristdemokraterna, EPP. Libanon – ett land under samma himmel som Sverige men med en helt annan horisont.

Beirut är en sprudlande stad, modern och vacker. Från Beirut blickar man ut mot ett glittrande medelhav. I ryggen har man en fantastisk bergskedja från vilken utsikterna är svindlande. Att Aleppo ligger 40 mil bort är helt ogreppbart. Ett avstånd som mellan Jönköping och Uppsala tycks vara som avståndet till andra sidan jorden.

Aleppo som precis denna dag diskuteras under farsartade former i FN:s säkerhetsråd efter att syriska och ryska regimen genomfört en av modern tids mest fasansfulla bombattacker.

En svag regering

Libanon befinner sig i en politisk kris sedan mer än två år tillbaka. Parlamentet har inte kunnat utse någon president och regeringsbildningen drabbades av motsvarande låsning varpå en opolitisk premiärminister utsetts som nu leder en svag regering under ett inaktivt parlament.

Det har lett till avsaknad av politiska beslut rörande statsbudgeten, hanteringen av flyktingfrågan och de nästan två miljoner flyktingar som befinner sig i landet, och en omfattande kris i sophanteringen.

Maktdelningen mellan de olika religiösa grupperna har tidvis skapat stabilitet. Men emellanåt har situationen förbytts till våld och bråd död. Det Iranstödda Hizbollah gör vad det kan för att undergräva stabilitet och västerländska strävanden. Och samma Hizbollah är här en politisk kraft att räkna med, med starkt stöd hos delar av befolkningen.

Söker tillhörighet

EPP hanterar löpande ansökningar från partier som vill bli medlemmar eller få observatörsstatus där. I Libanon finns nu två partier som söker observatörsstatus. På resan med EPP mötte vi dessa partier, en gång sprungna ur samma motstånd mot syriskt inflytande i Libanon, partier som är trötta på korruption och vill se en modernisering av landet. Välorganiserade och väletablerade. Men med en historia av stor utsatthet.

Säkerhetsrutinerna är rigorösa och alla vet att partiledarskapet är förenat med ren livsfara. Partierna söker en tillhörighet. De frågar oss, var är Europa? Vad gör ni för oss och vår region? Varför agerar ni inte för att få ett slut på kriget i Syrien? Varför tar inte ni liksom vi ansvar för att hjälpa människor som flyr?

Varför sluter ni er och vänder er inåt och ägnar er åt splittring och söndring? Hur tror ni att ni ska klara er utan varandra? Vi behöver er och vill umgås med er: diskutera framtiden mer er!

Reformer behövs

Då påminns vi om vikten av det europeiska samarbetet. Men också att vi tar tillhörighet, värdegemenskap, demokrati och frihet för given. Samtidigt räds vi splittringen och sönderfallet.

De som tror att de kan vända sig bort från unionen med bibehållna fördelar kommer att få fel. Smarta reformer av unionen behövs. Omvärlden förväntar sig av oss att vi tar ansvar och utvecklar unionen så att den kan bli bättre på att leverera det som efterfrågas.

Men vi måste också komma ihåg att EU levererar genom att bara finnas till. Konrad Adenauer sa också: ”När alla andra tror att det är slut, det är då vi måste börja”.