Assarmo: Liknar alltmer en hatsajt

Att vara kristen i Sverige i dag är uppenbarligen det fulaste och förfärligaste man kan vara. Aftonbladets kulturredaktör och andra vänsterointellektuella tävlar nu skamlöst i hur många som kan sprida hashtaggen #mitthakkors.

Diskussionen kring Facebookgruppen Mitt kors, #mittkors, verkar aldrig ta slut.

När nu svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén till sist tagit avstånd från sin kommunikationsansvarige Gunnar Sjöbergs plumpa uttalanden och erkänt att det inte nödvändigtvis är fel att visa solidaritet med kristna så ger sig kvällspressen in i debatten.

Aftonbladet publicerar en så kallad satirbild – den moderna typen av satir som inte är ett dugg träffande utan bara slickar uppåt och sparkar neråt – där Mitt kors-medlemmarna jämförs med nazister. En man med tom blick har ritat ett kors på sin haka och förstår inte alls att uppmaningen att visa hakkors kan verka provocerande.

Påminner om Tredje riket

Satirbilden påminner närmast om de klassiska satirbilderna som Tredje riket producerade för att stigmatisera och sprida hat mot judar. Och kanske är det inte så konstigt att Aftonbladets kultursida alltmer liknar en hatsajt, för med en marxist-leninist vid rodret kan man knappast räkna med någon moralisk kompass.

Så nu sprider hon och andra vänsterointellektuella den kränkande bilden på sociala medier och tävlar skamlöst i hur många som kan sprida hashtaggen #mitthakkors. Flest hakkors vinner poäng i den ointellektuella vänsterklubben för inbördes beundran. 

En sak är tveklös: Att vara kristen i Sverige i dag är uppenbarligen det fulaste och förfärligaste man kan vara, om man får tro den amoraliska och ickekulturella kulturvänstern. Om man dessutom har mage att visa sitt kors öppet, och uttrycka solidaritet med andra kristna, är man att jämställa med en nazist. Kors och hakkors – det är ingen skillnad för den som tappat sansen och brister i både bildning och kunskap.

Förminskar förföljelsen

Det är kränkande så till den grad att man häpnar. Det är direkt vedervärdigt. Men det värsta med den hakkorsbild som nu sprids av vänsterointellektuella är inte att den kränker landets alla kristna – faktiskt inte ens att den dessutom förminskar den dödliga förföljelse som kristna i dag utsätts för.

Nej, det allra värsta är att den bagatelliserar och förlöjligar alla dem som en gång förlorade sina liv på grund av den nazistiska ideologin. Den trivialiserar vad hakkorset stått för sedan det införlivades i Tredje riket, och därmed också historiens mest omfattande och industrialiserade folkmord.

Miljoner judars liv förvandlas till ett smaklöst och plumpt skämt på en kultursida i en kvällstidning vars ledning brukar slå sig för bröstet och tala om ”värdegrund”.

Anarkistiskt arg

Frågan är dock vilken ideologisk värdegrund man bekänner sig till om man sprider hat mot kristna och judar och bagatelliserar folkmord. Inte en demokratisk, i alla fall.

Tecknaren själv är en – om man får tro beundrande intervjuer i bland annat ETC – ”anarkistiskt arg” grabb som heter Pontus Lundkvist. Smaka på begreppet… Anarkistiskt arg… Vad kan vara finare, bättre, mer progressivt på en kultursida som för längesen tappade greppet?

Tydligen blev Pontus lite extra anarkistpurken över att tusentals människor öppet visar sina kristna kors trots alla försök (från andra anarkistiskt arga?) att kleta ner kristna med bruna stämplar. Och han fann lösningen: Fram med hakkorset bara, så kanske Åsa Linderborg bjuder på vegansk prinsesstårta på fredag.