Assarmo: Märkligt gjort av public service

Både radio och TV har på olika sätt försökt tona ner att Omar Mateen själv uttryckte sin trohet mot IS. Ju fler terrorister som västvärldens aningslösa ”experter” beskriver som ensamvargar, desto fler segrar för IS.

Var och varannan gång jag slår mig ner för att skriva en kolumn byter jag ut det först tänkta ämnet mot ett annat. Det andra rör allt som oftast terror. Vi har sett så mycket sådant på sista tiden så man nästan börjar tappa räkningen.

Nu senast terrorattentatet mot gayklubben Pulse i Orlando, där 50 personer sköts ihjäl och lika många skadades. När Floridapolisen höll presskonferens satt hela världen framför TV:n.

Svenska public service tog då ett mycket märkligt initiativ. Man ströp ljudet på presskonferensen, med hänvisning till pressetiken. På vilket sätt det skulle kunna vara kränkande för någon svensk om amerikansk polis namnger en terrorist förklarade man inte.

Tillgång till andra media

Man har heller inte tagit till sig kritiken. Tvärtom har man försvarat sig med samma envishet som folk brukar göra när de inte alls är säkra på att de haft rätt från början men måste hålla god min i elakt spel.

De flesta svenskar har tillgång till andra medier än public service numera, så tilltaget var helt onödigt. Bara några timmar efter att gärningsmannen Omar Mateen oskadliggjorts stod det klart att han hade islamistiska sympatier.

Men public service har fortsatt på den inslagna vägen. I både radio och TV har man på olika sätt försökt tona ner det faktum att Omar Mateen själv uttryckte sin trohet mot IS.

”Framförallt homofob”

SVT:s korrespondent på plats i Orlando framhöll att visst gick Mateen i moskén ibland men han var inte särskilt religiös utan framför allt var han homofob – ungefär som om homofobi skulle vara fristående från islamism.

I P1:s Studio ett förklarade en terrorexpert att homofobin yttrar sig på samma sätt även inom kristendomen. Andra svenska ”experter” vrickar nästan tungan när de försäkrar att det inte alls är säkert att det finns en koppling mellan Mateen och IS.

Som om en fanatisk islamist skulle behöva resa till Syrien eller Irak för att koppla sig till IS. Det räcker med att befinna sig på twitter och andra sociala medier. Det vet terrorexperterna mycket väl.

Aningslösa ”experter”

När IS först började vinna mark, medan svenska medier fortfarande visade romantiserande videoklipp på IS-flaggan som vajade i ökenvinden i Syrien, uttryckte experterna något som närmast liknade beundran inför IS aktiviteter på twitter och liknande plattformar. Tydligen har de glömt det nu.

Men ju fler terrorister som den aningslösa västvärldens ”experter” beskriver som ”ensamvargar”, desto fler segrar för IS. Och desto fler nederlag för alla andra, inklusive de muslimer som utsätts för IS nazistiska ideologi.

Om syftet med nedtoningen av det islamistiska våldet är att värna muslimer har det alltså gått väldigt snett.

Trump i fokus

Värst är kanske ändå det eviga politiserandet. I Sverige handlar det nämligen inte alls främst om 50 mördade människor – utan om Donald Trump och Hillary Clinton.

Terrordådet kan ”gynna” Trump, menar man, ungefär som man vid de islamistiska terrordåden i Europa oroat sig mer för Sverigedemokraternas eventuella framgångar än för offren och deras anhöriga.

Förutom att det inte angår svenska journalister hur amerikanerna röstar så är detta förhållningssätt vulgärt och smaklöst och lämnar en besk eftersmak.