De blir kungamakare i valet

Norge går till val den 11 september 2017. Landets kristdemokratiska parti kan bli aktuella i ett nytt politiskt styre efter valet.

Med ett år kvar till norska parlamentsvalet talas det om nya politiska konstellationer. Och de som samtalet kretsar kring är Norges kristdemokrater. Nyligen klargjorde ledaren för Senterpartiet att han vill ha kristdemokratiska Kristelig Folkeparti (KrF) med i en regering tillsammans med Arbeiderpartiet.

Opinionsundersökningar har under våren visat att dessa tre partier har stöd nog att bilda en ny regering. Trots att KrF tillsammans med liberala Venstre utgör stödparti till den nuvarande högerregeringen är talet om att regera med socialdemokrater inte främmande för de norska kristdemokraterna.

Tre av fyra distriktsordförande i partiet säger till NRK att det är mer naturligt och lättare att närma sig Arbeiderpartiet i dag. En förklaring till det är att vänsterledaren klargjort att man inte vill binda sig vid ett rödgrönt regeringsalternativ.

Vill inte fortsätta

Av 18 distriktsordföranden är elva negativa till att fortsätta som stödparti till en regering med det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, sex säger klart nej och ingen ger ett lika tydligt ja.

Till hösten ska KrF anta partiets strategi inför nästa val. Frågan om vilken väg man ska gå är öppen. Partiet är ett uttalat mittenparti och styr över blockgränsen i flera kommuner. Dagrun Eriksen, 1:e vice partiledare menar att det stora intresset för kristdemokraterna är bra.

– Det gör att vi kan synliggöra vår politik och krossa några myter om KrF, säger hon till norska Dagen.