Det behövs fredade zoner

Lars Adaktussons resa till Irak gav ökad kunskap om situationen som han vill använda för ett tydligt mål:
– Nu måste folkmordet på kristna och jezider erkännas av FN:s säkerhetsråd, säger han.

Lars Adaktusson, nyss hemkommen från Irak har ett tydligt budskap: En fredad zon behöver upprättas för befolkningen på Nineveh-slätten i Irak.

Den kristdemokratiske europaparlamentarikern anser att en fredad zon kan underlätta för människor som flytt från regionen att återvända, och få ett självstyre.

– Både politiska och religiösa ledare underströk vikten av att hjälpa de etnoreligiösa grupper som utgör Iraks ursprungsbefolkning att återvända till sina hem, säger Adaktusson.

Resan till Irak är den andra för Adaktusson. Nu reste han med sin stab tillsammans med Metin Rhawi från European Syriac Alliance till bland annat Nineveh-slätten, där de övergivna kristna byarna ligger.

Starka intryck

Intrycken därifrån var väldigt starka. I den lilla assyriska historiska staden Tel Skuf norr om Mosul syntes spåren av Islamiska Statens framryckningar.

– IS hann bara vara där i en veckas tid, men hann med att anordna bokbål, slå sönder Jesus-statyer, skära huvudet av Maria-statyer och måla det berömda arabiska tecknet ”N” som i ”följare av Jesus från Nasaret”. Vi såg barnskor och leksaker på gatorna. Övergivna när stadens invånare fick fly för sina liv, berättar Adaktusson.

Resan gav ökad kunskap om situationen som Adaktusson vill använda för ett tydligt mål:

– Nu måste folkmordet på kristna och jezider erkännas av FN:s säkerhetsråd, säger han.