Ensamma bins hotell

Bin behövs för att blommor och frukter ska frodas. Locka singelbina till trädgården med ett eget hotell.

Många av våra blommor och fruktträd pollineras av ensamlevande vildbin, så kallade solitärer – och det är dem vi ofta ser surra kring växterna i trädgården.

Deras gadd är för vek för mänsklig hud så därför är de inga ovälkomna gäster, tvärtom. De hör till trädgårdens viktigaste pollinatörer av både blommor och fruktträd. Skulle bina dö ut skulle vi inte få några äpplen alls till exempel.

Bina trivs i en blomrik trädgård och pollinerar våra växter. De bor antingen i marken eller i hål i trädstubbar. Vill man locka dessa solitärer till sin trädgård kan man bjuda in dem i så kallade bihotell. Det finns hotell för andra arter och insekter också, som fjärilar.

Hotellen kan man antingen bygga själv, eller så kan man borra hål i stubbar eller vedträn, eller köpa dem i butik eller på internet. I hålen lägger bihonorna ägg som blir larver som så småningom blir bin.

Arter i farozonen

Många av landets biarter minskar i antal, och flera arter har försvunnit. Det finns knappt 300 solitära arter i dag men ett 80-tal är i faro­zonen. Orsaken till att dessa bina minskar i antal är bland annat att floran minskat i både artrikedom och antal växter i det moderna jordbrukslandskapet.

flerabin

Genom att sätta ut bihotell ökar chansen att bina fortlever och likaså växterna. Sätter man upp ett eller flera bihotell hittar bina dit ganska snart. Hotellen ska inte placeras i direkt solljus, men sydväst läge brukar vara lämpligt.