”Förlust att inte ha Poletik”

KD:s partisekreterare hoppas att Poletik slipper läggas ned:
– Vi står vid ett vägskäl. Nu öppnar vi möjligheten för andra att äga Poletik, säger Acko Ankarberg Johansson.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna, berömmer satsningen på Poletik.

– Jag tycker det blev ett väldigt bra magasin med ett spännande format som borde ha fler prenumeranter och därmed bättre ekonomi, säger hon.

Som representant för majoritetsägaren framhåller hon det ekonomiska läget som inte förbättrats.

– Vi står vid ett vägskäl. Nu öppnar vi möjligheten för andra att äga Poletik. Vi tror att det kan finnas goda förutsättningar för en annan ägare att hitta till exempel synergier som gör att man kan vända den ekonomiska utvecklingen.

Vad innebär detta för Poletiks prenumeranter?

– Det beror på hur framtiden kommer att bli. Finner vi en ny god ägare kommer prenumeranterna även framöver att varje vecka få ta del av ett bra magasin.

– Om det inte lyckas finns i princip inga möjligheter för partiet att behålla tidningen. Partiet saknar ekonomisk möjlighet att ytterligare stötta Poletik.

Vad innebär det för partiet?

– Det vore en förlust för partiet att inte längre ha Poletik. Det är en fördel för oss som parti att det finns en redaktionellt fristående tidning som varje vecka bidrar med ett kristdemokratiskt perspektiv.

– Men det krävs också prenumeranter för att lyckas. Och vi har alldeles för få prenumeranter trots återkommande kampanjer.

Ersätts Poletik istället med en medlemstidning? 

– Nej, det saknar partiet ekonomiska resurser för. I stället måste vi utöka med enklare former av medlemsinformation som vi kan åstadkomma inom ramen för den befintliga personella och ekonomiska ram som riksorganisationen har.

Om det inte blir någon försäljning, vad sker då?

– Om vi inte finner en ny god ägare återstår dessvärre att lägga ned tidningen. Men eftersom det inte är vad vi önskar så prövar vi med att söka en ny ägare.

Var ska medlemmar och sympatisörer få information från rörelsen, debattera och få insikter om kristdemokrati?

– Om vi inte hittar en ny ägare kommer det att bli ett rejält tomrum efter veckomagasinet Poletik. Givetvis har partiet en hemsida, återkommande medlemsinformation, vårt eget intranät Navet med mera.

– Men det är inte samma sak som veckomagasinet Poletik, säger Acko Ankarberg Johansson.