Hoff: Krävande nöjen

Ack, vilda jubel­kör när de Kafka-artade vedermödorna på Ombergs sluttningar är över och porten till Strand slås upp. Ju hårdade prövning, desto större triumf!

Den som vill ha tidspress och deadlines på semesterresan beger sig med fördel till Ellen Keys pampiga villa ”Strand” som är bedövande vackert belägen på Ombergs västra sluttning mot Vättern.

Knepigare öppettider får man leta efter – ja det skulle väl vara Judiska muséet i Stockholm i så fall som tävlar i ungefär samma liga. Spontanbesökare och flanörer med plötsligt kulturhistoriskt sug göre sig icke besvär.

Följande är en osannolik hypotes, men ponera ändå för berättelsens skull att du lyckas anlända till Strand då det är öppet, och dessutom få fatt i en av de köbrickor som hängts upp på slaget 10.00 vid husets kortsida.

Särskilda regler

Då är det egentligen bara köandet kvar innan entrébiljetten får köpas. På detta följer en ny väntan – för paradoxalt nog öppnas inte själva huset på ännu en timme.

Dessutom: Är ni fler än två i sällskap råder särskilda regler. Andra halvan av juni gäller andra tider. Och så vidare.

Med den vältummade pappersstumpen i handen och med begynnande kramp under fötterna som desperat försöker hålla dig lodrät i den onaturligt branta slänten känner du efter en stund en oemotståndlig lust att brista ut i Miss Universums hitlåt om just Ellen Key: ”Detta var inte vad Ellen Key, Ellen Key, tänkte sig”.

Ifrågasätt ej

Det finns fler ställen där regler om tid i allmänhet och öppettider i synnerhet anses viktigare än triviala saker som kundservice, intäkter eller god stämning. Landet Belgien, till exempel.

De flesta butiker stänger i teorin klockan 18 på vardagar, men i praktiken finns möjlighet till inköp endast fram till 17.30. Hur skulle personalen annars hinna räkna kassan, sopa golvet, släcka, låsa och lämna butiken på slaget 18?

Om detta blir du raskt upplyst ifall du skulle drista dig att ifrågasätta saken.

Känslan av seger

Ett försök att skämta om det absurda i att skylta med felaktiga öppettider faller garanterat platt som en pannkaka, och möts i bästa fall med ett höjt ögonbryn.

O, segerns ljuva sötma när du mentalt lyckas ställa bak klockan en halvtimme och faktiskt hinner fram till kassan innan affären i praktiken stänger. Ack, vilda jubel­kör när de Kafka-artade vedermödorna på Ombergs sluttningar är över och porten till Strand slås upp. Ju hårdade prövning, desto större triumf!