Högt tonläge mellan CDU och CSU

Angela Merkel kritiseras för sin generösa flyktingpolitik. Cirka 30 av 310 kristdemokrater i tyska förbundsdagen kräver en kursändring och ett övre tak för mottagandet i ett öppet brev.

Flyktingkrisen skapar osämja bland tyska kristdemokrater. Förbundskansler Angela Merkel möter intern kritik för hennes generösa inställning till flyktingmottagande.

Från Merkels systerparti, bayerska CSU, kommer de mest högljudda kommentarerna. Häromdagen gav den tidigare mångårige bayerske regeringschefen och CSU-veteranen Edmund Stoiber sig in i debatten.

– Angela Merkel måste ändra sin inställning nu, eftersom det annars får förödande konsekvenser för Tyskland och Europa, sa Stoiber till tidningen Süddeutsche Zeitung.

Stoiber menade att om det fortlöper som nu, skulle det inte gå att hindra en intern konflikt efter de tre före­stående delstatsvalen i mars. Undersökningar visar på en tillbakagång för Merkels parti och en uppgång för det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland.

Kritik möter mothugg

Den här sortens uttalanden mot Merkel skapar irritation. Detta märktes när Julia Klöckner, toppkandidat i delstaten Rheinland-Pfalz, uppmanade sina kritiserande partivänner att ”hålla käften”.

Volker Kauder, grupp­ledare den kristdemokratiska parlamentsgruppen, har också varit tydligt med att det inte anstår partivänner att öppet angripa Merkel. Av 310 kristdemokrater i tyska förbundsdagen har något fler än 30 skrivit under ett öppet brev där de kräver en kursändring och ett övre tak för mottagandet. De vill inte att Tyskland tar emot fler än 200 000 asylsökande om året.