Ny ordförande vill ha snabba beslut

Maria Kyngenäs vill vara tydlig och ödmjuk och öka takten i beslutsfattandet. Hon är ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden för KD, som överraskande fått ta över styret i Gävle tillsammans med alliansen.

Efter nästan 100 år med S-styre tog alliansen över makten i Gävle i mitten av december förra året, då SD röstade för alliansens budgetförslag.

– Visst blev vi överraskade. Men vi hade ändå en viss beredskap för att det kunde hända säger Martina Kyngäs, KD, som i och med maktövertagandet blev ny ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Vill göra skillnad

Hon medger att det är tufft att i sitt första stora offentliga politiska uppdrag direkt ta över ordförandeklubban för en så betydelsefull nämnd.

– Men jag tog uppdraget för att jag tror att KD kan göra skillnad inom kulturen och idrotten här i Gävle, säger Martina Kyngäs.

Som politiker vill hon vara tydlig, inta en ödmjuk atti­tyd och öka takten i beslutsfattandet utan att rygga tillbaka för de svåra frågorna.

En av de många saker hon vill arbeta för är att de kommunala kulturverksamheterna ska samlas under ett och samma tak.

– Gävle Symfoniorkester behöver också en bredare finansiering och pengarna till barns- och ungas idrottsaktiviteter behöver fördelas mer rättvist, säger hon.

Inte intresserad av SD

I kultur- och fritidsnämnden har alliansen och de rödgröna sex mandat var. SD har ett.

– Jag vill att vi ska ta fram bra beslut mellan blocken och kompromissa när det behövs. SD har utslagsröst i nämnden, men jag vill inte ha något samarbete alls med dem, säger Martina Kyngäs.