Ingerö: Löfven har förlorat

Friskoleföretagen är de enda som har musklerna för att snabbt etablera sig utanför medelklassområdena, och erbjuda alternativ där kommunala skolor inte håller måttet. Att en majoritet nu inte vill motverka välfärdsföretagens arbete är en stor seger för Sveriges elever.

Att vinna en diskussion är kul, men att vinna en debatt är betydligt viktigare. Diskussionen om ”vinster i välfärden” lär fortsätta ett tag till, men debatten verkar avgjord.

Efter visst vinglande fram och tillbaka har nämligen Sverigedemokraterna nu ett glasklart kongressbeslut på att inte motverka välfärdsföretagens arbete. Och de fyra allianspartierna har i många år stått upp för valfriheten.

Därmed finns en stabil riksdagsmajoritet för att behålla den ordning som tjänat oss väl sedan 1990-talet, och varken Ilmar Reepalus utredning eller LO:s senaste kongressbeslut får därmed någon egentlig betydelse.

”Barn säljs på börsen”

En annan som tycks ha förstått läget är Stefan Löfven. Efter åratal av mumlande har statsministern nu kommit ut som pånyttfödd vinsthatare. I början av sommaren tog han vulgärretoriken till nya höjder, med påståenden om ”barn som säljs på börsen”.

Varför har den annars så timide gråsossen börjat ryta så? Rimligen för att han vet att frågan är avgjord. Man kan säga mycket om honom, men är det något vi som sett honom förhandla i slutna rum vet så är det att han inte brusar upp så länge han ser en chans att komma överens.

Så var det även i den senaste partiledardebatten i Agenda, där han var påtagligt ovillig att debattera kärnkraft med Ebba Busch Thor, KD. Vi ska inte bråka om detta så länge förhandlingarna pågår, menade han då.

Strid om vänsterväljare

Bakom Löfvens plötsliga ilska döljer sig sannolikt en både enkel och krass kalkyl: om Socialdemokraterna ändå inte får igenom några vinstbegränsningar kan de åtminstone försöka lägga beslag på frågan innan Vänsterpartiet gör det.

Striden mot Alliansen är redan förlorad, nu gäller det striden om vänsterväljarna. Den striden kan han gott få ha. Vinstfrågan har alltid varit ett stickspår och knappast någon fråga är så omgärdad av myter.

Exempelvis hävdade LO:s Karl-Petter Thorwaldsson nyligen att även usla skolor ger en vinst på tjugo procent. Det är en siffra som ingen i skolvärlden hört talas om, och LO har trots åtskilliga påstötningar vägrat svara på varifrån den kommer.

Friskolor ger bra resultat

Även skolsegregationen har tillskrivits friskolorna, trots att vi sedan länge vet att den hänger ihop med boendesegregationen. Och trots att statens egen forskning visar att friskolor har positiva effekter på skolresultaten – även i kommunala skolor.

Myterna och lögnerna lär inte försvinna av sig själva, och måste bemötas även i framtiden. Den diskussionen är inte avklarad. Men debatten är det, åtminstone tills det finns en stabil vänstermajoritet i riksdagen.

Och någon sådan verkar inte vara i antågan.

Seger för Sveriges elever

Detta är en stor seger för Sveriges elever, särskilt de utan välbärgade föräldrar. Den ideella skolsektorn är väldigt begränsad i Sverige. Friskoleföretagen är därför de enda som har muskler nog att snabbt etablera sig även utanför medelklassområdena, och erbjuda alternativ där de kommunala skolorna inte håller måttet.

Nu återstår debatten om skolans innehåll. Arbetet med att utveckla skolan blir aldrig färdigt, men nu finns i alla fall utrymme att fokusera på det viktigaste.

Och det är ingen dum känsla att ta med sig ut i sommarledigheten.