Jonsson: Även populister kan ändra sig

För 16 år sedan blev Jörg Haiders parti den stora valvinnaren i Österrike genom att gå emot det politiska systemet och underblåsa människors rädsla. Samma strategi förde Trump till Vita huset. Precis som i exemplet Österrike har Trump redan backat från flera vallöften.

Upprördheten och förskräckelsen inför Donald Trump som amerikansk president är både omfattande och förståelig. Valet av Trump saknar motsvarighet. Sedan USA intog positionen som ledare för den fria och demokratiska världen har presidentämbetet aldrig innehafts av någon likt Trump.

Även om det funnits gott om svartmålningar av såväl Richard Nixon, Ronald Reagan och George W Bush, är Trump inte jämförbar med dem. Men det går att finna motsvarigheter bland högerpopulister.

För 16 år sedan var det återkommande demonstrationer i Österrike mot den då nyinstallerade regeringen som tillkommit genom Europas på den tiden främste högerpopulist Jörg Haider.

Skrämmande likheter

Självklart är skillnaderna enorma mellan USA och Österrike. Men Haider hade blivit den stora valvinnaren genom att dels gå emot det politiska systemet, dels underblåsa människors rädsla. Samma strategi förde Trump till Vita huset.

Deras valslogans är skrämmande lika och ibland identiska. När Haider sa Österreich zuerst sa Trump America First. Båda ställde anständiga medborgare mot kriminella utlänningar och lovade att minska invandringen. Trump återkom under valrörelsen med rena lögner och förolämpningar.

I det österrikiska valet var förolämpningarna färre men en lögn var desto mer bisarr. FPÖ:s (Österrikiska Frihetspartiets) toppkandidat, industrimannen Thomas Prinzhorn, hävdade att myndigheterna gav alla utlänningar som kom till Österrike gratis fertilitetsmedel för att de skulle föda fler barn än österrikarna.

Österrike uteslöts

Reaktionerna lät inte vänta på sig när FPÖ blev regeringsparti. Utöver demonstrationer i Wien som pågick varje torsdag i två års tid, visade EU sitt tydliga missnöje genom att de övriga unionsländernas regeringar valde att inte ha några officiella bilaterala kontakter på politisk nivå med Österrike.

EU tillsatte en grupp som leddes av den tidigare finske presidenten Martti Ahtisaari för att bland annat undersöka minoriteters rättigheter i Österrike. Trump har redan backat Omvärlden kan inte agera lika drastiskt mot världens enda supermakt.

Även om oron kan vara större nu, är det bra att påminna sig om hur det gick i Österrike.

Ersatte tvångsarbetare

Regeringen med FPÖ och det kristdemokratiska ÖVP genomförde många reformer som både avpolitiserade systemen och sanerade ekonomin. Men kanske mest intressant är att denna regering tillsatte en ersättningsfond för den cirka en miljon människor som var tvångsarbetare i Österrike under andra världskriget.

Fördrivna judar fick upprättelse och stulna konst­skatter återlämnades. Trots att FPÖ kom ur en rörelse formad av gamla nazister. EU hävde sina sanktioner efter ett halvår och Haider förstörde för både sig själv och FPÖ.

Hur det kommer att gå med Trump återstår att se. Om FPÖ hade ÖVP som koalitionspartner har Trump sin vicepresident och resten av det republikanska partiet att förhålla sig till. Trump har redan backat från viktiga vallöften som att fängsla Hillary Clinton och bygga en mur mot Mexiko.

En annan tydlig skillnad mellan kampanjtalaren Trump och den blivande statschefen Trump syns när tidigare motståndare ges positioner. Det visar att han tar hänsyn till partiet. Och det är en lugnande faktor.