Han är kungen bland imitatörer

Många har säkert sett Göran Gabrielsson imitera kändisar och politiker. Men visst du att han tävlat i Svenska Rallyt, kör runt på en moped som han köpte som femtonåring och att han har Elvis Presley som sin idol?

För ett tag sedan ringde Kristdemokraternas förra partiledare Göran Hägglund och lovade att leverera några tips på hur tidningen Poletik kunde få fler prenumeranter.

Efter ett par sekunders tystnad skrattade vi till. Det gjorde ”Hägglund” också. I andra änden av telefonledningen satt nämligen en av vårt lands skickligaste imitatörer och komiker, Göran Gabrielsson.

– Göran Hägglund sa sällan nej till att göra saker tillsammans med mig i tv. Och ville jag veta vilka kläder han skulle ha på sig var det bara att ringa hans pressekreterare. Han hade ett väl utvecklat sinne för humor, glimten i ögat och ett speciellt sätt att smaka på varje ord då han resonerade sig fram till ett svar. Saker och ting kunde ofta vara antingen si eller så, och dessutom flikade han med jämna mellanrum in ordet precis, säger Göran Gabriels­son.

Karriären som imitatör startade han redan som åttaåring, då han lärde sig att härma olika båtmotorer när familjen åkte båt till en ö i Söderhamns skärgård. Efter att han upptäckt att han var bra på att härma ljud inspirerades han att göra imitationer av kända personer, då han på TV såg två av Sveriges då mest kända imitatörer, Bosse Parnevik och Olof Buckard.

– Den roligaste personen att imitera då var Olof Palme. Honom började jag att imitera på allvar som tolvåring. Kanske var det för att han hade ett så speciellt sätt att uttrycka sig. Han var också den politiker som de flesta kände till och till och med kunde imitera någorlunda, säger Göran Gabrielsson.

Rebell med undertryckta känslor

Själv beskriver han sig som en rebell som gjorde revolt i en familj, som med hans egna ord, byggde sin tillvaro på kontroll och förtryck. Samtidigt som man på ytan var en skötsam familj.

– Bekräftelse var en bristvara under min uppväxttid. Jag var väl som alla andra pojkar som såg upp till sin pappa, och ville vara som han. Jag blev också precis som honom ingenjör genom att gå fyraårig teknisk linje på gymnasiet med maskin­inriktning.

– Efter det sökte jag till Kungliga tekniska högskolan där jag blev erbjuden en reservplats. Men i stället för att studera vidare tog jag ett jobb som ingenjör och konstruktör på ett företag där jag blev kvar i fyra år. Att sitta på ett ritkontor var inte min grej. Jag är ju en utåtriktad person. Och jag upptäckte snart att det var när jag gjorde mina imitationer som jag fick den bekräftelse som jag saknat under min uppväxttid. Att fortsätta imitera blev därför en del av min frigörelse från min pappa.

Göran Gabrielsson säger att han berättar detta med en förhoppning om att andra inte ska behöva leva med egna undertryckta känslor. Såren från barndomen finns i viss mån fortfarande kvar i form av olika spänningar. Och för att komma tillrätta med dem har han haft stor hjälp av ett flertal kurser i personlig utveckling. Inte minst de med inriktning på kropps­psykoterapi, något som också har gjort hans röst friare.

Psyket påverkar rösten

För mår man inte bra psykiskt så märks det och sätter sig direkt på rösten. Men när spänningarna släppte så blev hans röst friare, vilket även innebar att andnings­volymen ökade markant.

Sommaren 1987 sadlade Göran Gabrielsson om och blev imitatör på heltid.

– Då hade jag redan imiterat på firmafester och liknande evenemang och kände mig klar att gå vidare. Under årens lopp har många kända personer, inte minst politiker blivit imiterade.

När han blickar tillbaka så har han varit mest hos Liberalerna och imiterat. Politiker känns alltid aktuella, vilket ofta beror på att de berör människors liv på djupet. Det är det som gör det så tacksamt att imitera dem. Sedan kan man ju önska att de har en karaktär som är lätt att fånga, vilket inte alltid är fallet, säger Göran Gabrielsson.

– En personlig favorit, som varit roligast att imitera under åren, är förra statsministern Göran Persson. En stöddig besserwisser som gillade det jag gjorde och som jag så här i efterhand ser att jag har haft mest nytta av. Han gav mig för­resten ett intyg i present när jag fyllde 40 år, där man kan läsa följande:

Göran Persson, statsminister över Sverige, kungör härmed att norrköpingspojken Göran Gabrielsson fram­över inom riket har rätt att utöva det lite sämre ansedda yrket och därmed även kalla sig imitatör. Motivering: Göran Gabrielsson har under 15 års tid på ett någorlunda talangmässigt och nästan komiskt sätt försökt sig på att imitera olika människor. Statsmakterna uppmärksamma nu detta genom att faktiskt också låta honom kalla sig själv imitatör. Vi hoppas det ska bli en hjälp på traven, en knuff i rätt riktning, så att säga. Intyget är givet av regeringskansliet i Rosenbad, tidigt den tredje mandatperioden, undertecknat av mig, Göran Persson.

En fråga som många ställer sig som någon gång försökt imitera en annan person är hur man går tillväga.

– Imitation är i grunden en förmåga att kunna sätta kroppen i ett tillstånd av vibration och försöka känna sig som den person man vill efterlikna. Att fullständigt gå in i den personens idiom och personlighet. När man sedan ”är” den personen är det dags att gå djupare in på hur han eller hon talar och rör sig, säger Göran Gabrielsson.

Manuset måste vara bra

Den kända imitatören Bosse Parnevik har ett knep för alla sina imitationer. Han menar att ett manus måste vara så genomarbetat och roligt att man egentligen inte skulle behöva imitera personen i fråga. Bara genom att läsa manuset skulle man börja gapskratta. När sedan själva imitationen läggs på så blev det ofta vansinnigt kul.

Göran Gabrielsson menar att det är viktigt att inte bara se ut som och säga saker som den person man imiterar brukar säga.

– Jag skräddarsyr gärna ett manus inför ett besök på företag eller organisation, och väver in fakta och passande information, så att jag är ”up to date” med mina repliker.

Göran Gabrielsson använde en imitationsgudie som han tagit fram själv när han instruerade den kända skådespelaren Björn Kjellman inför en programserie i TV3, där Björn Kjellman sminkades och maskerades till ett antal kändisar som sedan fick möta sig själva.

– Han klarade sig bra, även om det gick bättre på repetitionerna före programserien än vid själva TV-bandningen i skarpt läge. Jag tror det berodde på att han hade lite svårt att intervjua och samtidigt hålla reda på både skådespeleri och den röst vi hade övat in.

”Stand in” för kungen

Genom åren har Göran Gabrielsson även imiterat sådana storheter som Sveriges kung, Carl XVI Gustaf.

– Det lyckades så bra att en gång då kungen inte kunde medverka under en middag kvällen innan han skulle dela ut ett pris till ”Årets Nybyggare”, frågade arrangören hovet om det var okey att jag trädde in och gestaltade kungen vid middagen. Hovet svarade att de tyckte att det var en kul idé. På det sättet blev jag kung för en dag.

Då man hör Göran Gabrielsson prata utan att imitera hör man snart att han är en genuin östgöte. Jag ber honom att med några meningar beskriva sig själv.

– Jag ser mig själv som en omtänksam och vänlig själ, ständigt på väg mot nya spännande mål. Även andligt utan att beteckna mig som troende. Jag vill stå för ett stort civil­kurage och är något av en ensamvarg. Jag har haft några relationer, men lever i dag ensam, och har inga barn. Däremot har jag syskonbarn som jag uppskattar väldigt mycket.

Något som troligen inte alla känner till är att Göran Gabrielsson har kört Svenska rallyt. Han gillar också snabba båtar, bilsport och har MC-kort, men ingen egen motor­cykel.

– Däremot har jag kvar den moped som jag köpte som 15-åring. En Monark som jag på senare tid fått hjälp med att renovera. Då jag fick den räknades den som en töntig moppe. Jag fick ingen tuff moped som många andra killar fick. Men min moped var extremt välskött. Och i dag är den i ett fantastiskt skick. När jag numera kommer åkande på den, jag har den stående på en gård utan­för Norrköping, jublar de som ser mig. Och jag kör ofta i samma områden som jag körde som 15-åring. Det ger mig en nostalgisk lyckokänsla.

Socialdemokraternas förra parti­ledare Håkan Juholt är vän till Göran Gabrielsson. Med honom delar han en fascination för Elvis Presley. Även Miljöpartiets Birger Schlaug har det intresset.

– Håkan Juholt hade som grabb en Elvis Presleypappdocka i naturlig storlek hemma i sitt pojkrum, säger Göran Gabrielsson, som har planer på att en dag inom en snar framtid få sätta upp en egen show.