Linköping blir ny KD-stad första maj

Kristdemokraternas vill att firandet av första maj ska bli en angelägenhet för hela rörelsen. Från och med i år kommer arrangemanget turnera runt i landet med en ny värdstad varje år.

Nu byter Kristdemokraterna stad för förstamajdemonstrationen. Efter elva år i Uppsala tar Linköping över. Men bara för ett år. Inför årets firande av förstamaj har Kristdemokraterna i Uppsala uttryckt önskemål om att lämna stafettpinnen vidare.

Partiets riksorganisation har därför bestämt att göra firandet till en angelägenhet för hela rörelsen och beslutat att arrangemanget ska turnera runt i landet med en ny värdstad varje år. En lokal projektgrupp från Kristdemokraterna i Östergötland är mitt uppe i planeringen av firandet som blir en en manifestation för familjen, och en politik som stärker familjens ställning.

Fick ändra planer

Partiet förklarar att innan arbetarrörelsen gjorde första maj till sin dag firades vårens ankomst i Europa som festdag med familj, släkt och vänner. I Linköping var KD först med att söka polistillstånd vilket har gjort att socialisterna fått planera om rutten för sitt demonstrationståg.

– Vi är väldigt glada över att Linköping har fått förtroendet att vara första värdstad. Det kommer att bli en energikick som räcker ända fram till valseger i kommun, region och riksdag, säger Per Larsson, oppositionsråd i Region Östergötland, som är ordförande för projektgruppen.

KD-ledaren Ebba Busch Thor och partiets europaparlamentariker Lars Adaktusson kommer båda att medverka i firandet som är öppet för allmänheten. Målsättningen är att samla 500 personer.