Mårtensson: God dag bostadsrätt

Tio flyttar ger erfarenheter att ta lärdom av. Jag har lärt mig att vissa flyttkartongsfabrikat är mer funktionella och att flyttfirmor i regel tar hutlöst betalt, men den kanske viktigaste lärdomen är den att ständigt problematisera vad som bör kvalificeras till att samlas i gömmorna.

För att vara en person som inte uppskattar alldeles för stora förändringar i den lilla världen, har det varit omtumlande år de senaste åtta. Vore jag en kvällstidning hade jag nog sammanfattat tiden med ”åtta år av flyttchock”.

Före år 2008 hade jag endast varit skriven på två adresser. Dels i barndomshemmet strax utanför Malmö, dels i tvårummaren en liten bit ifrån Malmös riviera – Ribban. Särskilt äventyrlig hade jag således inte varit med att förändra det invanda boendemönstret. Men ett jobb i Västervik gjorde att mönstret började ruckas och ytterligare förändring följde några år senare när jobbet på riksdagskansliet i huvudstaden blev aktuellt.

Fem adresser

Summa summarum kan jag nu konstatera att jag bott på fem adresser sedan år 2008, vilket inneburit sex flyttar. Då jag varken är utrikesminister eller har några försänkningar i fackförbundet Kommunal, insåg jag ju tidigt att andrahandsmarknadens Stockholm kommer att innebära ett antal flyttar.

Självklart är jag både tacksam och glad över att ha haft trevliga och seriösa hyresvärdar, vilket inte är alla förunnat.

Tilläggas bör: Under denna tid, alltså från 2008, har jag dessutom varit med och utfört ytterligare fyra flyttar varav två mycket omfattande. Till de senare räknas moderns flytt efter försäljning av mitt barndomshem. Det samlas en hel del under 35 år på samma ställe) och mormoderns flytt från sitt hem sedan år 1960: Det samlas en hel del under 54 år på samma ställe.

Tio flyttar ger erfarenheter att ta lärdom av. Jag har lärt mig att vissa flyttkartongsfabrikat är mer funktionella och hållbara än andra, att flyttfirmor i regel tar hutlöst betalt och att all flyttverksamhet som utförs av en själv tar minst dubbelt så lång tid jämfört med vad som var planerat från början. Jag har lärt mig att flyttstädning är något som jag helst anlitar en firma för att utföra, att Volvo är en helt okej bil att köra och att adressändra absolut inte per automatik leder till att breven kommer till rätt adress, ens efter ett halvår.

Till något varaktigt

Men den kanske viktigaste lärdomen är dock den att ständigt problematisera vad som bör kvalificeras till att samlas i gömmorna. Det handlar också om sådant som att ifrågasätta varför somliga saker som efter ett stort antal flyttar aldrig används men fortfarande ändå följer med till nästa ställe.

Om några veckor är det dags för flytt igen. Nu till något varaktigt. Efter åtta år av flyttchock, ska det minst sagt bli skönt att slå sig till ro. Det är dags att säga adjö till andrahandsmarknaden och god dag till bostadsrätten. Återstår bara att se om man tar lärdom av erfarenheterna. Till den nya lägenheten hör nämligen såväl ett stort vinds- som ett stort källarförråd.