Mårtensson: Högsäsong för löften

På senare år har jag noterat hurtfriska uppdateringar i sociala medier som går ut på att göra sig lite lustig över alla som köper träningskort i januari och slutar träna mitten av februari. Samtidigt kan det vara värt att påminnas om att ett nyårslöfte inte behöver betyda förändring.

Julen är över. 2015 har blivit 2016 och snart är de allra flesta av oss åter i vardagslunken, och om någon vecka kommer det inte kännas som att vi nyss varit långlediga. Hemma hos mig plockas resekatalogerna fram, (numera digitalt), för att hitta en resa att kunna rymma iväg på innan sommaren är här. Det nya året ligger som ett just vänt blad i skrivboken, tomt är det men ska fyllas med innehåll.

Låt oss backa bandet någon vecka. Nyårsaftonen närmar sig. Familj, vänner och bekanta träffas, umgås och telefonerar med varandra. Samtalsämnena är många, barn har fötts, vänner har gift sig under året som gått och så vidare. Så ställer någon den där frågan: Har du något nyårslöfte inför det kommande året?

Frågor om nyårslöften

Ibland ställs den där frågan på ett sådant sätt att man direkt anar att frågeställaren anser att man borde ha ett nyårslöfte. Om man mumlar fram ett jakande svar på frågan och lite försiktigt antyder att det handlar om att använda gymkortet oftare, hinner man inte avsluta meningen förrän frågeställaren genast levererat träningstips och nästintill vill bli ens personliga coach.

Vid andra tillfällen ställs den där nyårslöftesfrågan på ett sätt som direkt avslöjar vad frågeställaren anser om sådana där människor som ger nyårslöften – karaktärslösa utan minsta självdisciplin. Minspelet och röstläget avslöjar vederbörande.

På senare år har jag noterat hurtfriska uppdateringar i sociala medier som går ut på att göra sig lite lustig över alla som köper träningskort i januari och slutar träna mitten av februari.

Det står givetvis alla hurtbullar fritt att ironisera. Kanske blir jag en smula förlägen när jag läser de där uppdateringarna av den enkla anledningen att jag själv skulle vilja stå där framför gymspegeln och med mobilkameran zooma in ett par vältränade muskler. Något sådant skulle jag givetvis aldrig erkänna…

Tomt ark eller vänt blad

Åter till löftescirkusen. Saken blir ju inte bättre av att högsäsongen för dessa nyårslöften infaller i direkt anslutning till årets kanske mest ohälsosamma helg. Kombinationen av stillasittande, chokladaskar, skinkor, patéer, sillar, ålar, nubbar och julölar gör det extra enkelt att avge ett löfte om ett hälsosammare liv, oavsett om man avser att hålla det eller ej. Det känns bra för stunden.

Samtidigt kan det vara värt att påminnas om att ett nyårslöfte inte behöver betyda förändring. Ett nyårslöfte kan ju också vara att lova att hålla fast vid sådant som vi lyckas med och trivs med.

Visst går det att utfärda löften, göra om, göra rätt och bättra sig på andra dagar än på nyårsafton. Visst kan man börja sitt nya liv den 14 april eller 29 oktober med. Samtidigt går det inte att förneka att nyåret markerar något nytt, ett tomt ark, eller som vår kung skulle uttryckt saken – ett vänt blad.

Återstår att önska ett gott nytt år och lycka till med nyårslöftena!