Merkel tappar popularitet

Stödet för Angela Merkel har minskat efter de två terror­attackerna i Tyskland och flyktingavtalet med Turkiet. Istället har stödet för Horst Seehofer som står för en hårdare flyktingpolitik ökat.

Angela Merkels politik möter motstånd på hemmaplan. Allt färre tyskar är nöjda med den kristdemokratiska förbundskanslern politiska arbete.

I den senaste undersökningen Deutschlandtrend får Merkel ett stöd på 47 procent. I juli var det 59 procent och i april förra året rekordhöga 75 procent.

Det minskade stödet kommer efter två terror­attacker i Tyskland och oroligheterna i Turkiet. Dessa händelser kopplas till Merkels flyktingpolitik som resulterade i att Tyskland tog emot över en miljon flyktingar förra året och att EU i dag har en uppgörelse med Turkiet om flyktinghantering.

Hårdare politik

Samtidigt som Merkel tappar i stöd, växer antalet som uttrycker sin belåtenhet med Horst Seehofer, partiledare för Merkels systerparti bayerska CSU. Förra året var avståndet mellan dem 40 procentenheter, nu är det endast tre.

Seehofer står för en hårdare flyktingpolitik och har öppet kritiserat sin kollega Merkel. Opinionsundersökningen visar att det allmänna stödet för Merkels flyktingpolitik är 34 procent. Bland kristdemokrater är det högre, 46 procent och bland dem som röstar på det tyska miljöpartiet svarar 6 av 10 att de är nöjda med hennes flyktingpolitik.

Trots förändringarna för enskilda politiker är stödet för partierna stabilt och oförändrat jämfört med juli månad. Kristdemokraterna behåller därmed sin position som landets största parti med 34 procent.