Nässlan – både vild och god

Nässlan är en av våra nyttigaste vilda matväxter, fullproppad med vitaminer och mineraler. Nu är tid för att plocka de späda skotten.

Nässelskotten är bland de mest c-vitamin- och järnrika växterna vi har i Sverige. Många förväller och fryser in och kan därför koka soppa året runt men man kan plocka nässlor hela sommaren. Då tar man tillvara toppskotten.

Och där det finns nässlor trivs den vackra nässelfjärilen.

Nässlorna skjuter också nya skott. Förr i tiden var den tidiga växten särskilt viktig; efter en lång c-vitaminfattig vinter fick den livsandarna att vakna hos inte minst den fattiga befolkningen.

Inte bara soppa

Det finns många andra sätt att ta tillvara denna växt än att koka soppa. Man kan blanda den i smoothies, koka te, ha i pajer och bröd eller strö de torkade smulade bladen på frukostfilen eller göra sin müsli extra nyttig.

Nässlor har använts mot både tarmbesvär och hudproblem. Brygden från nässlor som dragit några dagar i vatten är också bra som näringstillskott i trädgårdslandet och håller skadeinsekter borta. Vätskan från de avrunna växtdelarna behöver späs med flera delar vatten så att den inte blir för stark.

Har man nässlor i trädgården kan man med fördel låta ett bestånd stå oslaget. Då får man förhoppningsvis besök av nässelfjärilar. Honorna lägger sina ägg på de späda plantorna och så småningom spinner de svarta taggiga larverna in sig i kokonger bland bladen.

Roligt för barnen

Efter en eller ett par veckor kravlar den vackert rödbruna gul- och svartfläckiga fjärilen ur sin puppa och gör nytta för blombeståndet.

Barn brukar tycka det är roligt att låta några larver bo i en glasburk med nässlor, och med små hål i locket. Burken ska stå svalt och inte i solljus. Då kan de följa de olika stadierna när larven först blir till puppa och sedan till en orangebrokig fjäril.


Smördegsknyten med nässlor:


Ingredienser:

Frysta smördegsplattor
Tre schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 matskedar solrosolja
400 g förvällda nässlor
200 gram ricottaost
1 dl valnötter
Ev en matsked creme fraiche
1 ägg Salt och peppar

  1. Dela varje smördegsplatta i två och kavla ut lite.
  2. Finhacka lök och vitlök, stek mjuk i olja.
  3. Tillsätt avrunna urkramade finhackade nässlor och stek några minuter.
  4. Smula ned ricottan (och ev en sked creme fraiche så blir det saftigare).
  5. Tillsätt hackade valnötter.
  6. Salta och peppra.
  7. Klicka röran på smördegsplattorna och gör knyten
  8. Pensla med vispat ägg.
  9. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen, ca 15 minuter.