Nato rustar för krig

Ryska plan kränker Natoländers luftrum och bedriver cyberkrigföring. Från politiskt och militärt håll inom Nato talas det om att Ryssland och försvarsalliansen utkämpar ett så kallat hybridkrig.

Sedan konflikten i Ukraina har militära ledare i väst agerat utifrån antagandet att en väpnad konflikt med Vladimir Putins Ryssland kan bli verklighet. Tecken på detta ser man överallt.

I Baltikum, Skandinavien och över hela Östeuropa handlar det om att Ryssland i färd med att trappa upp ytterligare. Sedan Ryssland gick in i Ukraina för två år sedan har Moskva tagit varje tillfälle i akt för att provocera sina grannländer och höja spänningsläget.

Ryska plan har upprepade gånger kränkt Natoländers luftrum och Ryssland har dessutom samlat styrkor längs gränserna mot väst. Ryssland har också ökat omfattningen av sin cyberkrigföring genom att intensifiera hackerattacker, propagandaspridning och olika former av desinformationskampanjer.

I Estland görs bedömningen att sådana attacker riktade mot landet ökade med 200 procent under det senaste året.

– Vi befinner oss i krig, ett hybridkrig, det sista steget innan öppna strider tar vid. Men vi är beredda, säger en högt rankad officer vid Multinational Corps Northeast, Natos bas i Szczecin i västra Polen.

Minskar gapet

Vid Natotoppmötet i Wales 2014 påbörjade alliansen arbetet med att minska det enorma gapet mellan Natos långsamma mobiliseringstid på omkring 30 dagar och Rysslands förmåga att snabbt inleda ett anfall.

En rapport från tankesmedjan RAND Corporation som publicerades i februari i år, oroade Natos ansvariga genom att lyfta fram att Moskva har förmågan att på endast 60 timmar erövra Estland, Lettland och Litauen.

Försvarsalliansen har först nu insett hur pass överhängande hotet från Ryssland är.

Flera nya baser

Den polske presidenten Andrzej Duda tog nyligen de första spadtagen vid invigningen av en amerikansk robotförsvarsbas i staden Redzikowo i norra Polen, samtidigt som en annan bas byggs i Deveselu i södra Rumänien.

Inför årets Natotoppmöte i Warszawa har den polske försvarsministern Antoni Macierewicz försökt få Nato att skifta fokus till den ryska gränsen. För honom är närvaron av de ryska Iskandersystemen med ballistiska missiler i Kaliningrad, den ryska exklaven inklämd mellan Polen och de baltiska staterna, inte en tillfällighet.

– Moskva skulle ögonblickligen kunna förgöra Litauen, men skulle också kunna sikta på Berlin, säger Antoni Macierewicz.

Når halva Europa

Den polske utrikesministern Witold Waszczykowski sa nyligen med tydlighet:

– Vi såg vad som hände i Tjetjenien, Georgien och Ukraina så vad väntar vi på?

Enligt en analytiker vid den polska militärbasen är hotet från Iskandersystemen dubbelt: Det är kortdistansmissiler vilket gör dem svårare att motverka, och de kan fortfarande nå halva Europa, uppger analytikern.

Begäran från de östeuropeiska medlemmarna att placera permanenta Natotrupper vid den ryska gränsen skulle innebära en avsevärd försämring av de redan bistra relationerna med Moskva. Men den polske försvarsministern och hans kollegor i regionen tror dock att en sådan åtgärd skulle kunna avskräcka Ryssland från att anfalla.

Försvarsalliansen håller på att upprätta en särskild försvarsstyrka med egen ledning och mycket snabb aktiveringstid i syfte att kunna möta en potentiell invasion från Ryssland.

– Nato och dess medlemsländer ökar antalet militära övningar och antalet luftförsvarsuppdrag, men reaktionstiderna är avgörande om det skulle komma till stridigheter, säger den taktiske chefen vid Natohögkvarteret i Polen.

– Före kriget i Ukraina var vår reaktionstid 30 dagar, men nu är den 48 timmar och vi har skapat nya, sammansatta styrkor för att snabbare kunna svara på och avskräcka anfall.

Prövar Natos beredskap

Om ryska trupper skulle gå över gränsen i dag skulle 900 Natosoldater och 400 stridsvagnar vara mobiliserade inom två dagar, och ytterligare 5 600 soldater skulle vara mobiliserade inom loppet av två veckor.

– Jag har aldrig sett så många ryska militära övningar och provokationer samtidigt, de är avsedda att pröva vår beredskap. Det är en okonventionell krigföring som syftar till att söndra och destabilisera, men vårt uppdrag är att visa Putin att vi är redo. Och det är vi, säger en källa.

På den polska flygbasen Lask, hemmabas för 16 av 48 polska F-16- plan, träffar piloterna ofta på ryska kollegor som vistas illegalt i polskt luftrum.

– Vi har haft 18 incidenter under de senaste två veckorna, den senaste med ett Sukhoi Su-27 plan. Den ryske piloten log mot mig från cockpit och vände planets buk mot mig så att jag kunde se hur många bomber flygplanet bar. Och det var många, säger en pilot.

Letar infiltrerade

Förutom i luften finns det andra fronter för det nya hybridkriget mellan Ryssland och västvärlden. Vid Force Training Center i Bydgoszcz i norra Polen håller soldater från 20 länder på att med simulatorstöd, inklusive kommersiellt tillgängliga dataspel, träna för att kunna upptäcka ”tecken” på gömda eller infiltrerande fiendesoldater, tecken som exempelvis kan vara utländsk brytning eller klädstil.

– Detta är ett hybridkrig, som utkämpas med propaganda och påverkan av folkopinionen, det är ett informations- och cyberkrig, säger en av de ansvariga vid centret.

– Moskvas strategi är att söndra och förstöra enigheten mellan Natos medlemmar genom oavbrutna provokationer som utförs av infiltrerande och manipulerande etniska ryssar på plats i Europa, och genom att försöka visa att EU och Nato varken är enade eller effektiva.

”Inte bara soldater”

Vid Natobaserna i Polen och Östeuropa utbildas soldater och ansvariga i cyberkrigföring och förmåga att avslöja och motverka falsk propaganda.

– Hybridkrig är inte bara soldater som uppträder som små gröna män på Krim, det är också falska Facebook-profiler och uppdiktade online-tidningar som sprider lögner som sedan plockas upp och publiceras av vanliga nyhetsmedia.

– Och i ett hybridkrig kan ord verkligen vara farliga, säger en ansvarig vid centret.

Översättare: Synnöve Adéll