Njut av goda gubbar

De flesta av oss har säkert slängt ned ett par i filtallriken om sommaren eller fräschat upp grönsalladen med några av de delikata bären. Men hur många vet att jordgubben kan vara det lilla extra som gör sommarfesten?

Många har en relation till den röda stenfrukten som finns i överflöd i såväl affären som ute i jordgubbslanden under den svenska sommaren. Vi är vana att ha den på tårtan, till glass eller bara som den är.

Men den röda söta gubben kan användas på många fler sätt och kan höja stämningen några snäpp till på bjudningen.

Inled festen fint. Behåll kvisten, doppa bären i smält vit choklad, sedan direkt i kokos och servera gästerna från en vacker bricka till bubbel eller cider i höga glas. Stämningen kommer garanterat stiga hos dina gäster.

Äggskivaren en god idé

Alternativt kan du skippa bären bredvid drinken. Tag en äggskivare, lägg i jordgubben och simsalabim så har du vackra tunna jordgubbsskivor att lägga direkt i glaset.

Ett matigare och extra festligt tilltugg till trädgårdspartyt eller balkongminglet får du om du låter gubbarna dra i lite råsocker och några matskedar konjak eller alkoholfri likör kring tio minuter. Tag smörstekt bruschetta, bred på mascarpone och lägg generöst med jordgubbsskivor på. Dina gäster ber säkert om flera av dessa godsaker.

Brukar du bjuda på paj till festen? Missa inte att twista till tillbehöret med ett par jordgubbar. Tag isbergssallad, ruccola och några sparris, skölj och dela i bitar, gör en dressing av olivolja, citronsaft, honung plus salt och peppar efter smak, ringla över. Toppa med skivade jordgubbar.

Kristalliserat socker

Till efterrätt? Många av oss brukar bjuda på ätmogna bär som de är med några nypor strösocker på och en klick vispad grädde till. Så här kan du piffa till den enkla efterrätten:

Tag en skål, fyll med fem deciliter strösocker. Riv två limefrukter och blanda skalen med sockret. Pressa i fyra matskedar limejuice, rör om. Låt dra över natten.

Morgonen efter har du det vackraste kristalliserade socker. Bjud gästerna att rulla sina gubbar själva – det blir en given humörhöjare. Servera slutligen några skopor grädde eller glass till.