Nu måste vi agera

Vi har stora förutsättningar och vi har ett viktigt mål: att få människor att förstå vad Kristdemokraterna faktiskt är och står för. Vi har två år på oss att visa att partiet är relevant och nödvändigt för vårt land.

Ebba Busch Thor gör Kristdemokraterna relevant, skrev DN:s Amanda Björkman efter partiledarens hösttal på partifullmäktige. Partiet har en unik politik och ett stort uppdrag i det svenska samhället, och vi är många som kan förändra opinionen.

Vi kristdemokrater brukar förhålla oss lite olika till väljarundersökningar. Går de uppåt tror vi på dem, men går de nedför så ska vi inte bry oss eftersom det till slut bara är valresultatet som räknas. Ibland en inte så dum hållning för att orka med.

Men när opinionsundersökningarna stadigt går nedåt eller ligger stilla på under fyra procent borde det ändå sätta igång aktiviteter inom partiet.

När förstår vi allvaret?

Frågan är om det saknas krismedvetenhet i partiet. Vi är vana vid att partiledaren fixar det på slutet. Så var det under Alf Svenssons tid, men det är länge sedan nu. Om vi inte känner krismedvetenhet nu, hur långt ska det då gå innan vi gör det? Och när blir det för sent att upptäcka läget?

Jag tror att vi kan göra ett mycket bra val 2018, men det kommer inte att gå utan hårt arbete. Det är dags att sätta igång arbetet i distrikt och lokalavdelningar.

Riksdagsledamöterna är en liten men mycket exklusiv grupp som har ett stort ansvar i sina distrikt. Men det är inte bara att förmedla rikspolitiken utan uppdraget måste också vara att se till att hela länet och distriktet ständigt matas med kristdemokratisk politik, studiebesök, möten och arrangemang.

Medierna är inte på vår sida just nu, därför måste arbetet utföras med rent fotarbete.

Landstingsvalen är viktiga

Där det inte finns ombudsmän har riksdagsledamöterna ett stort lass att dra. Likaså är det med landstingsråd och regionråd. De har ett stort ansvar för hela länet.

Dels för att styra politiken åt rätt håll, det vill säga åt kristdemokratiskt håll, men också för att se till att hela länet lever ur kristdemokratisk synpunkt. Dessutom hänger mycket rent ekonomiskt på våra valresultat i landstingsvalen. Det är därifrån som vi får medel att fortsätta vårt partiarbete, för länets skull.

Gör vi ett bra val kommer vi att kunna påverka politiken, vara med i majoritetsstyre och göra våra län bättre. Det betyder också att vi kommer att kunna ha ombudsmän och kansli som driver arbetet framåt.

Det gäller alla

På lokal nivå har naturligtvis lokalavdelningen det största ansvaret, men på många orter är det helt nödvändigt att hela partidistriktet hjälps åt.

Vi har en mängd hel-­ och deltidsanställda politiker i vårt parti. Nu gäller det för alla: riksdagsledamötet, landstingsråd, kommunalråd och politiska sekreterare att använda rätt redskap för att väljarna ska få upp ögonen för vårt parti. Något annat vore tjänstefel.

När Ebba Busch Thor valdes sa hon något i stil med: ”Nu har ni valt Ebba ­går genom rutan ­Busch Thor, men jag kan inte göra arbetet utan er i partiet.” Precis så är det. Valresultatet hänger på vår partiledare, men inte bara på henne. Det hänger framför allt på var och en av oss.

Dra på arbetskläderna!

Vårt land står inför stora förändringar och jag bävar inför framtiden om inte Kristdemokraterna är med och påverkar. Vi talar i dag om värderingsskiften. Vad händer om den etiska koden försvinner? Vem ska lyfta fanan i riksdag och regering när det gäller medicinska etiska frågor?

Vem ska försvara familjen som är samhällets grundsten? Vem kommer att kämpa för pensionärerna? Vem vill se till att flyktingfamiljer återförenas?

Nu har vi muttrat och puttrat i två år, nu är det dags att vi drar på oss arbetskläderna.

Måste visa relevansen

I valrörelserna brukar det ständigt komma fram människor som säger att de har gjort olika test för att se vilket parti de ska rösta på. Många blir kristdemokrater så då gör man om testet tills man blir något annat. Varför? För man tror inte att Kristdemokraterna är relevanta.

Vi har ett mycket bra principprogram, vi har många och duktiga ledamöter på alla nivåer. Vi har Sveriges bästa partiledare. Vi har en arbetsam och god stab på riksnivå.

Vi har stora förutsättningar och vi har ett viktigt mål; att få människor att förstå vad Kristdemokraterna faktiskt är och står för. Vi har två år på oss att visa att Kristdemokraterna är relevant, ja helt enkelt nödvändigt för vårt land.