Plocka din svamp på fönsterbrädan

Det är långt kvar till svampsäsongen men du kan ändå få nyplockad svamp. Att odla din egen svamp hemma är ett alternativ till butikens champinjoner.

Skogens gula guld brukar man kalla de gula kantarellerna för, men den brunsvarta sorten är minst lika uppskattad. Vill man inte plocka själv, säljs de i butik och på torgen långt in på hösten, ja till och med nu.

Andra matsvampar måste man plocka själv på sommar och höst. Numera kan man enkelt odla champinjoner inomhus, hemma. Då gör man det kanske mest för att det är roligt, eftersom champinjoner är ett självklart inslag i butikernas grönsaksdiskar, året om.

Ännu roligare är att odla mer sällsynta sorter, som inte finns i butik. Det finns olika sorter att odla i köksfönstret. Nu när vårsolen är på väg passar det bra, det är varken för varmt eller för soligt.

Att odla själv är lätt och svamparna växer snabbt. Det är nästan så man kan se dem utvecklas. Barn brukar tycka att det är roligt att odla svamp och att smaka på egenodlat brukar vara uppskattat och ge mersmak. Ett alternativ till skogens gula guld är den gula ostronskivlingen.

Stekt ostronskivling

  • Riv svampen i cm breda strimlor och
    stek i rapsolja på god värme till den får fin färg.
  • Sänk värmen och lägg en klick smör i pannan.
  • Stek länge på medelvärme till den börjar bli lite krispig.
  • Salta och peppra efter smak.
  • Servera på toast, pizza eller som tillbehör till nästan vad som helst.

Recept från Svamphuset där man kan beställa odlingskit. www.svamphuset.com