Som man bäddar får man ligga

Redan i mars hade Trump fått ett utrymme i amerikanska medier som motsvarar värdet av två miljarder dollar. Nu begås nya fel när journalister öppet börjar agera mot Trump. Det spär på det medieförakt som hans anhängare hyser.

Med allt fokus på Donald Trump kan det vara värt att påminna om att det en gång fanns 17 republikanska kandidater vid sidan av honom.

Av de fem som hoppade av redan före premiärvalen var fyra guvernörer, varav några mycket framgångsrika medan den femte är en välkänd och respekterad senator.

Mot Trump hade de inte en chans. En efter en föll de. Även de mest segertippade.

Blev en kelgris

Redan från början fick Trump ett medieutrymme som inte stod i proportion till hans opinionssiffror. När han vägrade delta i en tevedebatt i kanalen FOX News med de övriga republikanska kandidaterna, valde övriga nyhetskanaler att direktsända Trumps alternativa tillställning som hölls samtidigt som debatten. Trump blev mediernas kelgris.

I mars kom en sammanställning som visade att Trump hade fått ett utrymme i amerikanska medier som motsvarade värdet av två miljarder dollar. Trots denna massiva bevakning var det först inför den andra tevesända debatten, en månad före valdagen, som ett elva år gammalt klipp med Trump dök upp.

På den numera ökända inspelningen hörs Trump tala sexistiskt och vulgärt om kvinnor. Reaktionerna har fått den republikanska partiledningen att ta avstånd från Trump. Men varför kom detta inte fram tidigare?

Kunde Trump hejdats?

Trump var på inget vis okänd innan han engagerade sig i politiken, tvärtom var han ett välkänt inslag i nöjesvärlden. En sfär där skandaler grävs fram på löpande band. Dessutom är allt som ser ut som en sexskandal sprängstoff för politiska reportrar i USA.

Med tanke på den inverkan ljudinspelningen med Trump har fått i presidentkampanjen, går det bara att spekulera om ifall den hade kunnat hindra Trumps framfart och därmed försett det republikanska partiet med en mer lämpad kandidat, om den kommit fram tidigare.

Mediernas makt är stor och i detta president val har de haft en synnerligen aktiv roll.

Kort efter att inspelningen med Trump släpptes, kom Wikileaks med avslöjanden om Trumps motkandidat Hillary Clinton. De e-postmeddelanden som släpptes är mycket besvärande för Clinton och bekräftar bilden av en undanhållande och maktfullkomlig politiker som kämpar med korruptionsanklagelser.

Nyhetsbolagen har bytt sida

Men medan två av de stora nyhetsbolagen, ABC News och NBC News, ägnade nio minuter vardera åt att rapportera om Trumps skandal, gav ABC News bara 30 sekunders tevetid åt det generande avslöjandet om Clinton. NBC News nämnde det inte alls.

Massmedier som skapade en trend kring Trump slår nu över till andra sidan. Han ses inte längre som underhållande, utan som ett hot. Tveklöst är han det.

Men problemet är att medierna tillät Trump att ljuga och dominera under premiärvalen. Trump gavs en gräddfil eftersom hans färgstarka framtoning lockade fler läsare och tittare. Därför tog etermedierna tacksamt emot Trumps telefonsamtal när han dagligdags ringde för att ge sin syn på vad det än månde vara.

Ökar medieföraktet

Nu begås nya fel när journalister öppet börjar agera mot Trump. Det spär på det medieförakt som Trumps anhängare hyser och stärker dem i tron att de är åtsidosatta av etablissemanget dit medierna och Clinton räknas.

Chefredaktören på The Washington Post har konstaterat att ”stora delar av befolkningen vägrar tro på vad vi skriver och sänder”. Dessa samhällsgrupper utnyttjas av Trump och han fick god hjälp av Clinton när hon nedlåtande kallade Trumps väljare för ”bedrövliga”.

USA är inte ensamt om dessa utmaningar. Tyskland ser motsvarande problem tillta. I Sverige finns tendenserna där alternativa nyhetskällor som Avpixlat sprider lögner som backas upp från politiskt håll och som slår rot i vissa folkdjup.

Avsaknaden av tillit är ett jätteproblem som kräver goda svar från både första och tredje statsmakten. Trump är respektlös, men det han är ett uttryck för måste tas på allvar och folket som röstar på honom måste visas respekt.