”Ta emot de som flyr”

Tonläget hos mannen på andra sidan bordet är milt men samtidigt uppfordrande.
– Ta emot dem. Älska dem. Betjäna dem, säger han.
Budskapet är avsett för Europas politiker och det rör flyktingarna från Mellanöstern.

Sameh Maurice leder en kristen minoritet i Egypten. Hat och våld bemöter han med kärlek och goda gärningar. Det är vid ett besök i Sverige som pastorn för den största evangeliska kyrkan i Mellanöstern, riktar sin starka uppmaning.

Hade orden kommit från någon annan än Sameh Maurice hade de kunnat avfärdas som ytterligare ett av många uttalanden i migrationsdebatten. Denne man från Mellanöstern gör förvisso ett inlägg i den mest diskuterade politiska frågan i Europa. Men han har en utgångspunkt som få andra har.

Som ledare för den största evangeliska kyrkan i Mellanöstern vet Sameh Maurice hur det är att tillhöra en marginaliserad grupp i ett muslimskt majoritetssamhälle. Hans presbyterianska församling Kasr el Dobara Evangelical Church har inte samma givna status som exempelvis den koptisk ortodoxa kyrkan.

– Som evangelisk kristen kan man betraktas som en amerikansk agent som kommer från väst till Mellanöstern. Men vi helt oberoende, säger Sameh Maurice.

Han är företrädare för en av de utsatta minoriteterna i Mellanöstern och han är fast besluten att förbli i denna region. 

Mitt i revolutionen

Kasr el Dobara Evangelical Church ligger mitt i centrala Kairo. Drygt 400 meter från Tahrirtorget där massdemonstrationerna som drog miljoner egypter ur alla samhällsgrupper, slutade i blodiga sammandrabbningar.

Datumet den 25 januari 2011 är evigt förknippat med den folkliga resning mot Hosni Mubarak som då hade styrt Egypten i tre decennier. Under 18 dagar dog enligt officiella uppgifter minst 846 personer och 6 000 skadades. Det är också då som den presbyterianska kyrkan fick det anseende den i dag åtnjuter.

Sameh Maurice som var läkare innan han blev pastor öppnade sin församlingslokal för sårade. Kyrkan blev ett fältsjukhus. Som mest tog man hand om 500 sårade personer på en dag. Muslimer och kristna. Alla behandlades.

Rädsla för islamisering

Demonstrationerna blev en del av den arabiska våren. Hosni Mubarak tvingades bort från makten och Muhammed Mursi från det Muslimska brödraskapet vann en knapp seger i det första fria presidentvalet sommaren 2012.

Men i november samma år gick åter tiotusentals egypter ut på gatorna för att protestera mot presidentens förslag till en ny konstitution. Demonstranterna visade sitt missnöje med ett tilltagande auktoritärt styre och gav uttryck för en rädsla att landet skulle islamiseras.

I sju månader pågick demonstrationerna innan det eskalerade till stora sammandrabbningar i Kairo igen. Kristna blev föremål för attacker från uppretade anhängare till Muslimska brödraskapet och av salafister, som var rasande över att deras president avsatts.

– På en vecka brändes 85 kyrkor och tiotals sjukhus, barnhem och skolor som var i kristen regi brändes. Hundratals hem till kristna förstördes. På en vecka upplevde vi mer förföljelse än på århundranden, berättar Sameh Maurice.

Svarade med förlåtelse

Han förklarar att dessa muslimska extremister hade förhoppningar om att de kristna skulle svara med hämndaktioner så att ett inbördeskrig bröt ut och att revolutionen mot Mursi skulle komma av sig. Men så blev det inte.

– Till deras överraskning svarade de flesta av dessa kyrkor som attackerats med att sätta upp en banderoll med budskapet: ”Vi älskar er, vi förlåter er och vi ber för er”.

– En del av de moderata unga muslimerna beslöt sig för att gå och skydda kyrkorna med sina liv, men den koptiske påven bad dem att gå hem eftersom han värderade deras liv högre än kyrkobyggnaderna, säger Sameh Maurice.

Han berättar hur egyptiska TV-program ägnade sig åt att tala om detta under de veckor som följde. Det är utifrån det här som denne mans uppmaning att ta emot flyktingar och älska dem ska förstås.

Sameh Maurice har själv valt att praktisera detta. Genom hans församling sponsras 1 200 fattiga eller hemlösa barn. Missbrukare får hjälp till avvänjning på 30 behandlingscenter. De flesta som får hjälp är muslimer.

– Vi har även andra sociala program. Vi ger mikrokrediter, utbildning och har dragit in vatten till fattiga byar på landsbygden, säger Sameh Maurice.

Ger mat till muslimer

Allt låter nästan för bra. Men bilden bekräftas av oberoende källor. Tidningen Daily News Egypt marknadsför sig som landets enda fristående engelskspråkiga dagstidning. I mitten av juli publicerade denna tidning en artikel om hur Kasr el Dobara Evangelical Church varje fredag och lördag under den muslimska fastemånaden ramadan bjöd 200 personer på mat. Det var ris, potatis, bröd och uteslutande grillad kyckling för att ingen muslim skulle behöva vara orolig för att serveras fläskkött.

– Kyrkan vill inte se fattiga muslimer svälta. Vi är en familj, säger Fawzy Wahib, ansvarig pastor för bespisningen, till tidningen.

Daily News Egypt skriver att kyrkan blev vida känd då den gav sjukvård under revolutionen för fem år sedan. Då som nu förklarar kyrkans pastorer att de gör detta i samma anda av kärlek som Jesus visat.

– Det spelar ingen roll om maten är tillagad av kristna. Gud vill belöna vemhelst som gjorde detta, säger den muslimske taxichauffören Abdel Hakim Selim i tidningsartikeln och förklarar att maten var ”fantastiskt god”.

”Katastrof bortom ord”

Sameh Maurice reser i Mellanöstern. Under hans senaste besök i Irak mötte han den man som Iraks regering gett i uppdrag att dokumentera övergreppen som görs av Islamiska staten.

– Det som händer i Syrien och Irak är helt omänskligt. Det är en katastrof bortom ord. Denne man sa till mig att det IS gör saknar historisk motsvarighet. Det är mer än halshuggningar och att bränna människor levande. Och vad de gjorde mot jezidierna när de sålde flickor som sexslavar…

Hans blick fylls av ett slags vemod. Rösten tappar dock inte skärpan.

– Flyktingarna som kommer till Europa är offer.

Få är fanatiker

Sameh Maurice tillstår att några av dem som nu flyr till Europa kan vara fanatiker och extremister.

– Men bara ett fåtal. Ni kommer troligen inte att kunna filtrera bort dem, men döm inte alla på grund av ett fåtal. Försök inte hindra något ont från att hända genom att driva dessa miljoner i havet. Vart ska de ta vägen… vart ska de ta vägen?

Han tar inte ställning politiskt. Varken i sitt hemland eller under sitt besök i Sverige. Även om Sameh Maurice inte vill beblanda sig med politiken är han medveten.

– Politiskt kan detta vara fel, säger han om sin uppmaning. Men för kyrkan är uppgiften att ta emot dem och omfamna dem. Ge dem något att äta och dricka. Krama dem, säger Sameh Maurice och omfamnar demonstrativt sig själv upprepade gånger.