Tänk innan du fotar

Kränkande fotografering blev ett brott 2013. Många undrar vad som gäller. Det finns en enkel regel för var man får fotografera och det är att jämföra med var man får äta en glass.

Det har blivit svårare för både yrkesfotografer och privatpersoner att fotografera. Till exempel har sjukhus infört förbud för föräldrar att fotografera sitt barns förlossning. Personalen ska inte behöva hamna på bild.

Under Kulturfestivalen i Stockholm i somras greps Dagens Nyheters fotograf av polisen när han fotograferade festligheterna där barn och unga deltog. Polisen förde bort fotografen och sökte igenom hans kamera – efter bilder som skulle kunna betraktas som ofredande av barn.

Misstankarna bekräftades inte och Justitiekanslern ser allvarligt på händelsen och har inlett en förundersökning. Polisens agerande kan strida mot svensk grundlag.

Skillnad mellan platser

Vad är det då som gäller? Var och hur får man fotografera? En lärare på Fojo som ger kurser för journalister lär ut en enkel regel: Där man får äta glass får man också fotografera.

Får man äta medhavd glass på en restaurang? Nej, inte om restaurangpersonalen säger nej. Får man äta glass utanför restaurangen, stående på trottoaren? Javisst. Det är allmän plats och då har man också rätt att fotografera in i lokalen genom fönstret.

I butiker, hos myndigheter och på bussen kan det råda glass- och fotoförbud. Likaså på ett museum. Om det pågår en demonstration på allmän plats eller en kulturfestival får man ju ta sig en glass och betrakta folklivet. Således får man också fotografera det.

Fotoförbud kan råda

Människor kan be om att inte hamna på bild men de kan inte förbjuda det. Däremot är det bra att känna till att det råder fotoförbud på särskilt skydds- eller säkerhetsklassade områden och byggnader. Militära och polisiära till exempel. Då brukar det sitta en förbudsskylt där.

Och så fick vi för en tid sedan en ny lag om förbud mot kränkande fotografering. Man får inte fotografera någon i smyg då denne befinner sig i till exempel sitt sovrum eller i ett omklädningsrum.


Rickard L ErikssonTre tips från Rickard L Eriksson


Vad är svårast att fotografera?
– När personen man ska fotografera är obekväm vid att stå framför kameran. Då gäller det att både jobba på att försöka få den att känna sig avslappnad och bekväm, och samtidigt tänka på att ta en bra bild.

Vad ska man tänka på för att få en bra bild?
– Oj, en stor fråga med massor av faktorer som spelar in. Men att se hur ljuset faller på det du ska fotografera är viktigt. Tänk också på att inte ha objektet helt i mitten på bilden, utan hellre på sidan.

Vad är det vanligaste felet man gör när man tar en bild?
– Många tror att en bild blir finare när man fotograferar i solljus, men tar du en bild på en person med sol i ögonen får den ofta hårda skuggor. Fotografera hellre i skugga eller vänd så att solen är i ryggen.