Tight schema i Småland

Följ med på besök hos familjeföretaget i Småland som tar hem produktion från Asien och få en glimt bakom kulisserna på Ikea. Poletik reser med partiledaren Ebba Busch Thor.

07:42 Arlanda, Hava Java café

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor står vid caféet Hava Java vid terminal tre på Arlanda flygplats. Bredvid henne beställer partiets kommunikationschef Mia Widell sitt morgonkaffe och en kanelbulle.

– Har ni även ”lyxkaffe”? frågar partiledaren med blicken på den till synes avancerade kaffemaskinen bakom kvinnan vid kassan.

Ebba får ett positivt svar. Med en stor pappmugg varmt kaffe och sojamjölk går hon i riktning mot en stolsrad som finns under den skylt där det står Jönköping som destination.

– Jag åt en hemmagjord äggmacka i Säpobilen på vägen hit, säger hon med en nick mot kanelbullen.

08:08 Arlanda, ombord på planet 

Vänster flygplansmotor startar. Två minuter senare snurrar även planets högra propellrar för högvarv. Ebba har intagit en fönsterplats. Med arbetsdatorn framför sig tackar hon nej till de slarvigt upptinade renklämmor som delas ut som frukost av planets ensamma flygvärdinna. Ebba använder den knappa timmens flygtid till Jönköping till överläggningar med sin kommunikationschef och att arbeta med en text.

09:02 Jönköpings flygplats

Det lilla planet stannar framför den låga byggnad som utgör Jönköpings flygterminal. På dess andra sida står den hyrbil som ska ta Ebba och Mia vidare i Småland. På flygplatsen är det inte mycket trafik eller rörelse utöver de som lämnar planet från Stockholm och några taxichaufförer som vankar väntandes vid sina bilar. En stor skylt vid utfarten från bilparkeringen har texten: ”Äntligen! En riktig flygplats”.

10:37 Hillerstorp, Inca Plast

En reporter från Värnamo Nyheter står redo att filma välkomnandet som Edvin Lindqvist med föräldrar ger Ebba. De tre Hillerstorpsborna är femte och sjätte generationens företagare. För två år sedan tog Edvin över ledningen för familjeföretaget. Han har ännu inte fyllt 25 år men ger ett bestämt och påläst intryck.

– Du är anledningen till att vi är här, säger Ebba med ett leende till den unge företagaren och förklarar vänd mot lokalreportern att hon redan i april förra året fick en inbjudan.

– Ja, jag tänkte att jag behövde höra av mig i god tid för att få hit dig, säger Edvin Lindqvist som skrev till Ebba redan innan hon valdes av Kristdemokraternas riksting till partiledare.

Tog produktion från Asien

Företaget tillverkar olika plastprodukter och har maskiner som kan hantera plastbitar som väger allt från mindre än ett gram till två kilo. Bland kaffekopparna på bordet, där Ebba sitter i sällskap av två lokala partiföreträdare, ligger några produkter. Ebba plockar upp en färgstark liten platsklämma och håller fram den:

– Detta är min sons favoritleksak.

Klämman som används som förslutare till påsar tillverkades som mest med 150 miljoner om året. Genom en mellanhand i Värnamo försåg Inca Plast ett annat småländskt företag med en av dess mest sålda produkter världen över. Plastklämman tillverkas inte längre i dessa volymer i de småländska skogarna, utan i en fabrik i Indien.

Men Inca Plast har varit med om att göra det omvända, att få flytta hem produktframställning från Asien till Sverige. En röd bärplockare i plast för barn gjordes tidigare i Kina för svenska konsumenter, men genom att komma på en bättre framställningsprocess kunde Inca Plast ta över tillverkningen.

– När vi plockar hem produktionen från låglöneländer blir det inte fler arbetstillfällen, utan det innebär att vi automatiserar produktionen, förklarar Edvin Lindqvist.

En rundvandring i fabriken visar hur det fungerar. Robotar sköter delvis produktionen och föga förvånande har andra företag i Gnosjöregionen tillverkat såväl frammatningssystem som roboten.

Samarbetet mellan företagen i regionen är en del av den omtalade ”Gnosjöandan”. Edvin Lindqvist ger ett konkret exempel:

– En kund från Stockholm som vi tillverkar datanätverkskontakter åt  ville ha en metallbricka. Vi sprang 20 meter till grannindustrin som är plåttillverkare och var tillbaka efter fem minuter med en prisuppgift. Det hade stockholmarna inte räknat med, säger företagaren med ett stort leende.

Innan Ebba lämnar industrin ger hon en intervju för lokaltidningen. Fokus ligger på arbetsmarknaden. Ebba lyfter fram Kristdemokraternas förslag på introduktionsanställningar som en åtgärd för att få fler i arbete och förklarar att det inte bara handlar om att hjälpa företag att starta, utan även om att hjälpa befintliga företag.

11:50 Hillerstorp, Haga Värdshus

Familjeföretagarna bjuder parti­ledaren med följe på lunch och fortsätter samtalet om förutsättningar för företagande i Sverige. Välbesökta Haga Värdshus serverar panerad fisk, kokt potatis och vit sås.

13:49 Växjö, Sveriges Radio

Muntert berättar reportern Lars-Peter Hielle att de möbler som Kristdemokraternas partiledare precis berömt är nya. Ebba är här för att intervjuas i eftermiddagens sändning. Ett längre sändningspass om dagsaktuella händelser där intervjuer varvas med nyheter och musik.

Dagen innan drabbades Bryssel av två terrorattacker och flera av frågorna till den gästande rikspolitikern handlar därför om kampen mot terrorism. Och skillnaden mellan Kristdemokraternas och regeringens politik på detta område.

– Regeringen kan inte matcha vår budgetsatsning till Säpo och är hela tiden steget efter. Man är också tyst om folkmordet som IS begår. För mig är det helt obegripligt att utrikesminister Margot Wallström tycker att vi kristdemokrater talar för mycket om folkmord då en halv miljon oskyldiga mist livet, säger Ebba som berättar att hon blev oerhört ledsen då hon fick beskedet om sprängningarna i Bryssel.

Just denna dag har en kvällstidning publicerat en opinionsundersökning där Kristdemokraterna backar något och får 4,2 procent. Ebba uppmanas att ge en analys. Hon är tydlig i sin kommentar:

– Den enda analysen är att vi behöver ge bättre svar på de samhällsutmaningar som Sverige står inför. Siffrorna baseras på förtroende och förtroende baseras på huruvida väljarna tycker att man har de bästa lösningarna eller inte. Men vi finns inte till för opinionssiffrornas skull, utan för att göra skillnad.

14:55 Älmhult, Ikea

Småregnet som varit ihållande under dagen har upphört då Ebba kliver ur bilen i Älmhult. Efter det korta stoppet i läns­residensstaden är Ebba åter på den småländska landsbygden.

Det plingar till i telefonen. Ebbas make har skickat en video­hälsning från sig och sonen Birger.

De fyra bokstäverna på byggnaden vid parkeringsplatsen har ett annat typsnitt än de vanligtvis är skrivna med. Men här är Ikeas hjärta. Drygt 45 kilometer från Markaryd där Kristdemokraterna är största parti med 44,9 procent av rösterna. Markaryds starke man Bengt Germundsson har anslutit. I Bengts kommun tillverkas korven som säljs på Ikeas varuhus. Nu ska de få se bakom kulisserna på Ikea.

En journalist från Smålands­posten vill ha en intervju när Ebba kliver genom dörrarna till Ikea.

– Fokus för den här späckade resdagen är att besöka jobbskaparna i Sverige, det vill säga företagarna, säger Ebba till tidningen.

Men journalisten är inte ensam välkomstkommitté. Fem personer från Ikea möter upp. Tre av männen kunde lika gärna ha setts på något av Södermalms trendiga fik. Och smält in. Här förkroppsligar de nästan den modernitet och kreativitet som finns i Ikeas skaparverkstad.

Efter inregistreringen möts Ebba av en stor väggtavla med budskapet: ”Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid.” Skylten fotograferas och Ebba skämtar med Ikea-folket:

– Det kommer sluta med att jag snor med mig en massa citat från er.

Virtuell upplevelse

I Älmhult samlar den internationella möbeljätten människor från 50 nationer. Totalt arbetar här 1 455 personer inom 14 olika Ikea-företag. Framtagandet av nya sortiment sker på denna plats. Efter att ha passerat ett antal dörrar står Ebba framför en maskin som förvandlar skissen som en designer gjort i datorn till ett fysiskt tredimensionellt exemplar.

Det är strikt fotoförbud men den ansvarige mannen för maskinen låter Ebba titta genom maskinrutan för att se produkten med orden ”du är den andra personen i världen som ser det här.”

Det är mycket som visas upp under den guidade rundturen. Utrustad med vad som ser ut som ett cyklop, hörlurar och vad som kan beskrivas som ett par korta plastklubbor, ges Ebba en virtuell upplevelse.

Med utrustningen är hon plötsligt i ett kök. Genom att använda plastklubborna rätt kan hon interagera med allt i köket. Öppna skåp och lådor, använda spisen och slänga skräp. Den unge mannen som vägleder Ebba uppmanar henne att trycka på en knapp.

– Oj, utbrister Ebba.

Knapptryckningen krympte henne till 100 centimeter och nu ser ledaren för det parti som återkommande talar om barnperspektivet hela köket ur just ett barns perspektiv.

– Det är inte alla som klarar av att teleportera sig så snabbt. Det tog tid innan jag lärde mig, säger instruktören berömmande till Ebba när hon tar av sig utrustningen.

– Tack. Det tar jag med på självförtroendekontot, svarar Ebba.

I ett avskalat konferensrum ger Mikael Stjernquist, VD för IKEA AB, några nyckeltal som visar på företagets storlek. I den småländska kommunen med drygt 16 000 invånare görs varje år 400 000 på- och avstigningar vid det lilla stationshuset. Många pendlar från Öresundsregionen. 5 000 affärsresor till Älmhult och den största internationella flygplats som ligger närmast är danska Kastrup.

– ID-kontrollerna har gjort att det är kortare tågset och mer strul med tågen, säger Michael Stjernquist.

Berättar om introduktionsjobb

Samtalet går över till politik. Ebba svarar på frågor om vad politiker och fackföreningar kan komma överens om. Hon talar arbetsmarknadspolitik och förklarar det unika med Kristdemokraternas förslag om introduktionsjobb.

– Här sticker vi ut för vårt förslag gäller över en tid om fem år. Det är längre än vad andra partier föreslagit, säger Ebba.

En kort promenad utomhus tar Ebba till sista stoppet på Ikea. Bakom en skylt som markerar att det är fotograferingsförbud finns avdelningen där alla produkter kontrolleras. På ett golv står en stol som testas en miljon gånger för att se hur kvalitén är och vad som händer när stolen går sönder. Allt används till produktionsutveckling och förbättring.

Ebba får en liten nyckelring som är fäst i en liten pryl som ser ut som en mutter. Den har testats i cirka fem år. Med nyckelringen på långfingret går hon sedan bokstavligen genom ett hav av ljus. I detta rum är det lampor som testas.

18:41 Växjö, Småland Airport

Med drygt en trekvart kvar i Småland går Ebba in på flygplatsen i Växjö. Nästa destination är Bromma flygplats. Den fjärde men sista flygplatsen i dag. I Stockholm återstår en  biltur med Säpobilen för sista sträckan till hemmet.